piątek, 11 kwietnia 2014

Mazurki wielkanocne

Pierwsze mazurki wielkanocne zaczęłam robić dopiero po wyjściu za mąż, bo ich pieczenie nigdy nie było tradycją w moim rodzinnym domu. 
W tym poście chciałabym jedynie Was zainspirować, dlatego nie dodaję konkretnego przepisu. Tu najważniejsza jest dekoracja, i co najlepsze wszystko zależy od naszej wyobraźni. 




Przykładowa baza mazurka:

  • dowolne ciasto kruche
  • kajmak (skondensowane mleko słodkie)
  • czekolada deserowa

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe
  • rodzynki
  • orzechy laskowe
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • migdały
  • posypka cukrowa
  • masa cukrowa
  • czekolada do napisów
  • pisaki jadalne lukrowe
Ciasto kruche należy upiec na blasze. Skondensowane mleko gotować w puszce przez około 2 godziny. Gotowym kajmakiem posmarować upieczone i ostudzone ciasto. Można również rozpuścić czekoladę i pokryć nią cały wierzch mazurka. Tak gotową bazę można dowolnie dekorować bakaliami. 


1 komentarz:

  1. Cudne i piękne te mazurki, ale to chyba próba przed świętami? Proszę zamieścić fotki już tych właściwych, świątecznych :) Pzdr :)

    OdpowiedzUsuń