poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Kurczak w cieście naleśnikowym

Ta propozycja kurczaka będzie nadawać się na imprezę jako przekąska podana z sosem czosnkowym lub jako syte danie obiadowe podane dodatkowo z warzywami. Kurczak zaraz po usmażeniu jest niesamowicie soczysty i na dodatek przygotowanie jego jest łatwe i szybkie.




Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • papryka słodka lub ostra w proszku
  • duża szczypta soli
  • pieprz
  • olej do smażenia
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (ok. 6 części z jednego fileta) i przyprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Z pozostałych składników zrobić ciasto naleśnikowe, które również lekko posolić. Podane proporcje są orientacyjne, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Kurczaka wymieszać z ciastem naleśnikowym aby oblepiło wszystkie kawałki. Następnie smażyć na złoty kolor na gorącym oleju w patelni. Moc palnika nie może być za duża, bo ciasto naleśnikowe szybko się zarumieni a kurczak może być w środku surowy. 

Przepis własny


6 komentarzy:

  1. dobra alternatywa do podania w tradycyjny sposób kurczaka :) gratulujemy! :>
    pozdrawia kulinarnylans.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie prezentuje się bardzo apetycznie. Bardzo fajny pomysł na obiad. Wypróbuję przy najbliższej okazji. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W Niedzielę wybieramy się na piknik na pewno go zrobię!!! Wygląda apetycznie oby tylko ciasto naleśnikowe nie odchodziło od tego kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś robiłam to ciasto rewelacja .Przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny sposób na idealne nuggetsy;)
    Zapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zacnie, problem tylko by na dobrego kuraka trafić...

    OdpowiedzUsuń