wtorek, 25 marca 2014

Makowiec japoński z jabłkami

To ciasto zwane japońskim jest połączeniem makowca z jabłecznikiem. Niestety nie mam pojęcia dlaczego japońskie, ale jest pyszne, mokre i bardzo wciągające. Oparłam się na przepisie z bloga Serce z czekolady, jednak troszkę do zmodyfikowałam.




Składniki:
200g zmielonego i sparzonego maku
3 duże jabłka
4 jajka
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść dowolnych bakalii: orzechy włoskie, migdały, rodzynki,
kandyzowana skórka pomarańczowa 
100g gorzkiej czekolady 


  • Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • W misce wymieszać mak, jabłka i bakalie. 
  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać do masy jabłko-makowej.
  • Kaszę mannę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. 
  • Piec 60 min. w temp. 180 stopni.
  • Całkowicie ostudzić ciasto. 
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią wierzch ciasta.


1 komentarz:

  1. Mam pytanie, czy te 200g to gotowego sparzonego maku, czy suchego?

    OdpowiedzUsuń