poniedziałek, 31 marca 2014

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie, koniecznie te z dziurką są pyszną alternatywą dla ziemniaków. Ich wykonanie nie jest trudne ani czasochłonne. Można je podawać z dowolnym sosem, gulaszem lub po prostu polane tłuszczem i cebulką. W tym wydaniu proponuję kluski z sosem pieczarkowym.





Kluski śląskie 
ziemniaki (1 część)
mąka ziemniaczana (1/4 części)
1 płaska łyżka soli
sól i 1 łyżka oleju do wody na kluski

  • Ziemniaki ugotować z łyżką soli. Po odcedzeniu dokładnie ugnieść lub przecisnąć przez praskę. 
  • Jeszcze gorące ziemniaki przedzielić na 4 części, jedną część wyjąć na talerz i w puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.
  • Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść dokładnie ciasto.
  • Lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej klusce należy zrobić palcem dziurkę.
  • Wrzucić kluski do gotującej się, posolonej wody. Gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany ok. 12%
sól, pieprz
koperek
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle w głębokiej patelni. 
  • Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Dusić kilka minut aż pieczarki puszczą soki i troszkę odparują (ale nie całkowicie). 
  • Do patelni wlać 2 szklanki wody. Przyprawić solą  do smaku i dusić pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. 
  • W pół szklance zimnej wody rozrobić mąkę i dodać do sosu (podana ilość wody jest orientacyjna, jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać większą ilość).
  • Wcisnąć czosnek i chwilę gotować. 
  • Przyprawić pieprzem i wymieszać ze śmietaną. 
  • Gotowym sosem polać kluski śląskie. Posypać posiekanym koperkiem.

1 komentarz:

  1. Bardzo mi przykro ale nie jest to danie Wegańskie, gdyż zawiera składniki od zwierzęce czyli masło i śmietanę.

    "Weganie rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt, takich jak: nabiał (w tym jajka) oraz (zazwyczaj) miód." - Wikipedia

    OdpowiedzUsuń