poniedziałek, 31 marca 2014

Wódka lodowa "Ajsówka"

Kilka dni temu przypadkiem odkryłam, że "ajsówka" lub inaczej "iceówka" to popularna w internecie wódka o słodkim smaku i pięknym kolorze, idealna jako dodatek do drinków. Prostota przepisu od razu skłoniła mnie do jego wypróbowania. To, jaki uzyskamy kolor trunku zależy od cukierków, mogą to być kolory od lazurowego po błękitny. Dlatego przy zakupie należy zwrócić na to uwagę, bo możemy trafić na cukierki bezbarwne.



Składniki na 250 ml alkoholu:
200 ml wódki czystej
90 g cukierków lodowych
  • Wódkę przelać do większej butelki niż ta, w której została zakupiona.
  • Cukierki rozdrobnić na mniejsze kawałki np. tłuczkiem i wszystkie wsypać do wódki. 
  • Zakręcić butelkę i odstawić w ciemne miejsce na około 24 godziny, kilka razy w tym czasie potrząsając butelką.
  • Gotowy alkohol podawać schłodzony. 

*Inspiracją jest strona deserektv, proporcje własne

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię cukierki lodowe ,ale gorzałeczki takowej nie piłam trzeba wypróbować.


    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Użyłam pięknych lazurowych cukierków, ale niestety, wódka zrobiła się mętna, a kolor bardzo szybko zniknął - po około 15 godzinach. Kupiłam barwnik spożywczy, żeby jakoś uratować sytuację, ale wódka słabo szła.

    OdpowiedzUsuń