Tego ciasta na pewno nie trzeba nikomu przedstawiać. Smak karpatki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Może i Wy się skusicie :)
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
0,5 kostki masła
5 jajek
szczypta soli
Składniki na krem:
0,5 l mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
kostka (200g) miękkiego masła
Dodatkowo:
tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta
- Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
- Do gotującej się wody z tłuszczem wsypać mąkę, energicznie mieszając gotować aż ciasto zacznie odstawać od brzegów i zwijać się w kulkę. Ostudzić.
- Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Blachy o wymiarach ok. 35 x 25cm wysmarować tłuszczem i posypać lekko mąką.
- Każdą część ciasta rozsmarować równomiernie na blasze łyżką (będzie się nieco kleić - można tego uniknąć maczając łyżkę w oleju lub gorącej wodzie).
- Upiec dwa placki w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
- Piec 30 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia.
- Z 0,5 l mleka odlać niepełną szklankę. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
- W pozostawionym mleku rozrobić trzepaczką obie mąki i żółtka i wlać do gotującego mleka.
- Gotować, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.
- Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń i ucierać na gładką puszystą masę
- Na jednym placku ciasta rozsmarować cały krem, przykryć drugim i wierzch obficie posypać cukrem pudrem.
- Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
jej, pewnie, że się skusimy!
OdpowiedzUsuńIdealnie wygląda;) Dawno jadłam swoja drogą;)
OdpowiedzUsuń