sobota, 11 lutego 2012

Karpatka

Tego ciasta na pewno nie trzeba nikomu przedstawiać. Smak karpatki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Może i Wy się skusicie :)



Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
0,5 kostki masła
5 jajek
szczypta soli


Składniki na krem:
0,5 l mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
3 żółtka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
kostka (200g) miękkiego masła

Dodatkowo:
tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta
  • Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 
  • Do gotującej się wody z tłuszczem wsypać mąkę, energicznie mieszając gotować aż ciasto zacznie odstawać od brzegów i zwijać się w kulkę. Ostudzić.
  • Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. 
  • Ciasto podzielić na dwie części.
  • Blachy o wymiarach ok. 35 x 25cm wysmarować tłuszczem i posypać lekko mąką.
  • Każdą część ciasta rozsmarować równomiernie na blasze łyżką (będzie się nieco kleić - można tego uniknąć maczając łyżkę w oleju lub gorącej wodzie).
  • Upiec dwa placki w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. 
  • Piec 30 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia.
Przygotowanie kremu:
  • Z 0,5 l mleka odlać niepełną szklankę. Resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 
  • W pozostawionym mleku rozrobić trzepaczką obie mąki i żółtka i wlać do gotującego mleka.
  • Gotować, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. 
  • Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń i ucierać na gładką puszystą masę
  • Na jednym placku ciasta rozsmarować cały krem, przykryć drugim i wierzch obficie posypać cukrem pudrem. 
  • Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

2 komentarze: