wtorek, 14 lutego 2012

Deser czekoladowy z malinami

To moja kolejna propozycja na Walentynki. Jeśli deser dla ukochanego, to koniecznie z czekoladą... i malinami, bo to bardzo zgrany duet. Postanowiłam zrobić coś banalnie prostego, ale zarazem wyrafinowanego. Połączenie kremu ganache (czyt. ganasz) z gorzkiej czekolady i kwaskowatych malin (niestety mrożonych o tej porze) okazało się bardzo trafne. Przepis na 2 duże porcje, ale szczerze to ledwo zjedliśmy z mężem 1 pucharek.


Krem ganache
250 ml śmietany kremówki 30 - 36%
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady min. 60 % kakao
(czekolada nie może mieć w składzie tłuszczu roślinnego, musi być dobra jakościowo)

Sos malinowy
ok 100 g malin świeżych lub mrożonych
2-3 łyżeczki cukru pudru
dodatkowo kilka całych malin do ozdoby

  • Czekoladę połamać, najlepiej pokroić drobno i przełożyć do miseczki.
  • Śmietankę przelać do rondelka i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować! Gorącą zalać czekoladę i odczekać 3 minuty.
  • Po tym czasie dokładnie wymieszać trzepaczką do całkowitego połączenia się składników. Pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę aż masa zgęstnieje. 
  • Maliny rozmrozić (jeśli były mrożone) i rozdrobnić widelcem. Dodać cukier puder i wymieszać.
  • Jeśli krem będzie już gęsty, lekko go ubić i przekładać do pucharków - 2 łyżeczki kremu, 2 łyżeczki sosu i tak na przemian.
  • Na koniec udekorować całymi malinami



Przepis własny

8 komentarzy:

  1. Teraz to się posypały przepisy walentynkowe, ale to już trochę za późno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście trochę się spóźniłam, ale jak wcześniej pisałam, dzień zakochanych możemy mieć codziennie :)
    Chociaż jakby się uprzeć, to ten deser udałoby się jeszcze na dzisiaj zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie doczekałby ten deserek powrotu mężczyzny do domu :)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały musi być taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba każdy chciałby w tym momencie być twoją walentynką;) Świetny deser;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a na ile to porcji

    OdpowiedzUsuń
  7. 2 duże porcje jak na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń