wtorek, 17 stycznia 2012

Ślimaki makowe z ciasta francuskiego

Ten prosty przepis zdradziła mi koleżanka Magda. Świetnie nadaje się jako bożonarodzeniowy przysmak i śmiało może być alternatywą dla tradycyjnego makowca.



Składniki na ok 50 szt:
2 opakowania ciasta francuskiego (ok 500 g)
puszka gotowej masy makowej (ok 900 g)
opcjonalnie bakalie np. kandyzowana skórka pomarańczowa



Ciasto francuskie rozwijamy  i równomiernie rozsmarowujemy masę makową, posypujemy bakaliami.  Zwijamy ciasto by postała rolada wzdłuż dłuższego boku ciasta. Roladę kroimy na ok 1 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do złotego koloru w temperaturze ok. 200 stopni.


2 komentarze:

  1. mniam :)
    w cieście francuskim nigdy nie próbowałam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo piec i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń