Ten prosty przepis zdradziła mi koleżanka Magda. Świetnie nadaje się jako bożonarodzeniowy przysmak i śmiało może być alternatywą dla tradycyjnego makowca.
Składniki na ok 50 szt:
2 opakowania ciasta francuskiego (ok 500 g)
puszka gotowej masy makowej (ok 900 g)
opcjonalnie bakalie np. kandyzowana skórka pomarańczowa
Ciasto francuskie rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy masę makową, posypujemy bakaliami. Zwijamy ciasto by postała rolada wzdłuż dłuższego boku ciasta. Roladę kroimy na ok 1 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do złotego koloru w temperaturze ok. 200 stopni.
mniam :)
OdpowiedzUsuńw cieście francuskim nigdy nie próbowałam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Jak długo piec i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuń