niedziela, 29 stycznia 2012

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Zamiast kupować kandyzowaną skórkę pomarańczową, możemy zrobić ją sami. To jest naprawdę bardzo proste. Ja zazwyczaj dodaję ją do serników, ale można ją wykorzystać na wiele innych sposobów.



Składniki:
skórka z 5 pomarańczy
1,5 szkl. wody
1,5 szkl. cukru


  • Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować. Obrać ze skóry, z której ściągnąć delikatnie nożem biały miąższ. 
  • Włożyć do miski  zalać zimną wodą, moczyć przez dobę, kilka razy zmieniając wodę (dzięki temu skórka oczyści się z chemii, którą się pryska pomarańcze). 
  • Po wymoczeniu pokroić w drobną kostkę lub w paski jak kto woli. 
  • Wodę z cukrem zagotować w garnku. Do tego syropu wrzucić pokrojoną skórkę. 
  • Gotować od czasu do czasu mieszając ok 40 min, aż cała woda wyparuje. 
  • Ostudzić i przełożyć do szczelnego słoiczka.
UWAGI:
  • Gotuję skórkę aż woda całkowicie wyparuje a skórka jest całkiem sucha i dość twarda. W takim wydaniu dodaję skórkę do serników.
  • Jednak można zakończyć gotowanie jak jest jeszcze lepka i bardziej miękka. Taką skórkę pokrojoną w paseczki można potem zalać czekoladę i potraktować jako słodką przekąskę.



1 komentarz:

  1. dodaje do różnych ciast a nawet ze słoiczka lubię sobie podjadać. Śliczne fotki

    OdpowiedzUsuń