Zamiast kupować kandyzowaną skórkę pomarańczową, możemy zrobić ją sami. To jest naprawdę bardzo proste. Ja zazwyczaj dodaję ją do serników, ale można ją wykorzystać na wiele innych sposobów.
Składniki:
skórka z 5 pomarańczy
1,5 szkl. wody
1,5 szkl. cukru
- Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować. Obrać ze skóry, z której ściągnąć delikatnie nożem biały miąższ.
- Włożyć do miski zalać zimną wodą, moczyć przez dobę, kilka razy zmieniając wodę (dzięki temu skórka oczyści się z chemii, którą się pryska pomarańcze).
- Po wymoczeniu pokroić w drobną kostkę lub w paski jak kto woli.
- Wodę z cukrem zagotować w garnku. Do tego syropu wrzucić pokrojoną skórkę.
- Gotować od czasu do czasu mieszając ok 40 min, aż cała woda wyparuje.
- Ostudzić i przełożyć do szczelnego słoiczka.
UWAGI:
- Gotuję skórkę aż woda całkowicie wyparuje a skórka jest całkiem sucha i dość twarda. W takim wydaniu dodaję skórkę do serników.
- Jednak można zakończyć gotowanie jak jest jeszcze lepka i bardziej miękka. Taką skórkę pokrojoną w paseczki można potem zalać czekoladę i potraktować jako słodką przekąskę.
dodaje do różnych ciast a nawet ze słoiczka lubię sobie podjadać. Śliczne fotki
OdpowiedzUsuń