Składniki na ok 40 - 45szt:
500 g mąki pszennej
220 g masła
¾ szklanki śmietany 12-18 %
szczypta soli
Dodatkowo:
1 białko jajka
cukier kryształ na posypkę
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.
- Wyjąć ciasto i cienko rozwałkować na ok. 1 – 2 mm, pokroić w paski na szerokość ok. 1, 5 cm.
- Przed zawijaniem, każdą foremkę posmarować tłuszczem i zawijać wycięte paski, zaczynając od węższej części formy.
- Z jednej strony rurkę maczamy w białku i posypujemy cukrem, spód pozostawiając suchy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 st. C, ok. 10 – 15 minut (aż nabiorą złotego koloru).
Składniki na krem:
½ litra mleka
200 g masła
125 g margaryny
6 czubatych łyżek cukru
5 żółtek jajka
2 op. cukru waniliowego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować.
- Do odlanego mleka dać mąkę, żółtka i dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić.
- Masło i margarynę utrzeć na biały puch, dodawać małymi porcjami zimny budyń, miksować aż powstanie gładki krem.
- Rurki nadziewać szprycą lub rękawem cukierniczym i schłodzić w lodówce.
uwielbiam rurki z kremem!
OdpowiedzUsuńA jak śmietana powinna zostać użyta? Taka tortowa 36%??
OdpowiedzUsuńA jak śmietana powinna zostać użyta? Taka tortowa 36%??
OdpowiedzUsuńDo ciasta śmietana 12-18%
OdpowiedzUsuń