poniedziałek, 23 stycznia 2012

Rurki z kremem

Tego smakołyku chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Rurki z kremem mają wielu fanów i zawsze szybko znikają ze stołu, bo są przepyszne!! Wczoraj zrobiłam je pierwszy raz w życiu i sprawiało mi to wielką frajdę. Nie są trudne, lecz troszkę pracochłonne, ale naprawdę warto troszkę się natrudzić, żeby potem je skosztować. Przepis znalazłam na blogu Moje ciacho. Do rurek potrzebne są specjalne foremki, które można kupić na allegro.




Składniki na ok 40 - 45szt:

500 g mąki pszennej
220 g masła
¾ szklanki śmietany 12-18 %
szczypta soli


Dodatkowo:
1 białko jajka
cukier kryształ na posypkę
  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.
  • Wyjąć ciasto i cienko rozwałkować na ok. 1 – 2 mm, pokroić w paski na szerokość ok. 1, 5 cm.
  • Przed zawijaniem, każdą foremkę posmarować tłuszczem i zawijać wycięte paski, zaczynając od węższej części formy.
  • Z jednej strony rurkę maczamy w białku i posypujemy cukrem, spód pozostawiając suchy. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 st. C, ok. 10 – 15 minut (aż nabiorą złotego koloru).
Składniki na krem:
½ litra mleka

200 g masła
125 g margaryny
6 czubatych łyżek cukru
5 żółtek jajka
2 op. cukru waniliowego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować.
  • Do odlanego mleka dać mąkę, żółtka i dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić.
  • Masło i margarynę utrzeć na biały puch, dodawać małymi porcjami zimny budyń, miksować aż powstanie gładki krem.
  • Rurki nadziewać szprycą lub rękawem cukierniczym i schłodzić w lodówce.


4 komentarze:

  1. A jak śmietana powinna zostać użyta? Taka tortowa 36%??

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak śmietana powinna zostać użyta? Taka tortowa 36%??

    OdpowiedzUsuń