piątek, 9 grudnia 2011

Pierniczki miękkie

Takiego przepisu jak ten dawno szukałam, pierniczki idealne na święta, mięciutkie zaraz po upieczeniu, które nie wymagają przechowywania długo przed świętami. Smakują wybornie, w niczym nie odróżniają się od tych sklepowych. Przepis odkryłam tutaj.



Składniki:
250 g gotowanych ziemniaków
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła 
450 g mąki 
1 łyżka czubata przyprawy do piernika
1,5 czubatej  łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko



  • Ugotowane ziemniaki (oczywiście bez soli) jeszcze gorące dokładnie rozgnieść (prasą do ziemniaków lub widelcem).
  • Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników.
  • Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia. 
  • Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm i wykrawać foremkami.Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu.
  • Wystygnięte pierniczki dekorować roztopioną czekoladą albo lukrem





62 komentarze:

  1. wyglądają wyśmienicie,
    bardzo ładne zdjęcia :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne pierniczki..a są smaczne, bo robiłam z tego samego przepisu..

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam! http://mniamusne.blox.pl/2011/12/Pierniczki-z-ziemniakami.html Super przepis, dziękuję za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Flusso, bardzo się cieszę, że spodobał Ci się przepis, Powtórzę się, że pięknie Ci wyszły Twoje pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie sprecyzowałam bardziej ilość przyprawy do piernika i kakao, nie trzeba żałować tych obu składników:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, mam pytanie. A ile takie pierniczki mogą sobie leżakowac? Czy można je upiec już teraz czy lepiej tuż przed samymi Świętami?

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie nigdy długo nie leżały, bo szybko były zjadane:) Ale spokojnie możesz zrobić je już teraz, tylko trzeba je potem szczelnie zamknąć np do metalowego opakowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. ok dzięki! więc do roboty! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. hej hej moja masa na ciasto jest plynna co mam zrobic;( z gory dzieki

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodaj więcej mąki i powinno być ok

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej :)
    Zamierzam jutro robić takie pierniczki z synem, obiecałam ;)
    Powiedz, to masło to ma być masło czy może byc jakaś margaryna? Jakiego masła używasz?

    OdpowiedzUsuń
  12. Używam zwykłego masła 82% tłuszczu, żadnych miksów. Z margaryną nigdy nie próbowałam, ale jakbyś bardzo chciała zrobić z margaryną to polecam Palmę z murzynkiem (ma w składzie 80% tłuszczu i jest świetna do wypieków. Powinny też się udać

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie upiekłam :) jeszcze nigdy nie miałam tak mięciutkich pierniczków :) robiłam dokładnie wg przepisu i wyszły idealne :) jutro je ozdobię i prezenty dla przyjaciół mam gotowe :)
    Wesołych Świąt Anula :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo się cieszę!! Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszne są te pierniczki życzę takich świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis wydaje sie byc idealny - na pewno sprobuje upiec te pierniczki w tym tygodniu :)Sliczny, smaczny i pachnacy ten Twoj blog :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mama zastępcza19 grudnia 2012 19:37

    Właśnie włożyłam ostatnią porcje i chyba braknie do jutra a gdzie do świąt ? Moje chłopaki pochłaniają owe pierniczki w iście ekspresowym tempie dzięki za fajny przepis i Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie byłam przekonana co do pierniczków z ziemniaków Ale zrobiłam dziś i faktycznie wyszły miękkie. Dodałabym do nich drobinę więcej przyprawy do piernika, ale to kwestia gustu. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy konieczne jest dodanie ziemniaków? Czy jak nie dodam ich coś zmieni się w smaku, wyjda smaczne? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam bez ziemniaków, trudno powiedzieć czy wyjdą, można by zaryzykować i zastąpić je skrobią ziemniaczaną. Jednak i tak proponowałabym ziemniaki, w smaku są w ogóle niewyczuwalne.

      Usuń
  20. pychaaaaaaaaaaa! nikt nie wierzył, że sama piekłam. polecam jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chyba nie wyjdą ;( piekę już 10min ale są miękkie i takie jakby tłuste wgl nie twardnieją nie podpiekają się. NIe wiem co się dzieje wszystkie składniki wziełam takie same.

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis wypróbowałam, wyszły pyszniutkie, a rodzinka była zachwycona... Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam już dwa razy i są fantastyczne. Z tego co zauważyłam bardzo ważny jest czas pieczenia - pierwszy raz piekłam je 15 min, bo myślałam że 10 to za krótko i wyszły twarde. Za to drugi raz pilnowałam bardzo grubości ciasta (nie może być za cienkie), i tych 10 minut. Wyszły niesamowicie mięciutkie, a polane czekoladą to już poezja.

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, możesz mi sproście te gramy produktów na szklanki :)?

    OdpowiedzUsuń
  25. W prawej strony bloga jest kalkulator kulinarny, zachęcam do skorzystania z niego

    OdpowiedzUsuń
  26. ile mniej więcej pierniczków wychodzi z tej ilosci skladnikow ?

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie liczyłam, ale ok. 40-50szt

    OdpowiedzUsuń
  28. Chciałabym zrobić te pierniczki tak z 2/3 tyg wcześniej, czy czyjeś pierniczki już leżakowały? Bo boję się, że po tak długim czasie stwardnieją:<

    OdpowiedzUsuń
  29. No właśnie proszę odpowiedzieć na powyższe pytanie bo sama jestem ciekawa:)

    OdpowiedzUsuń
  30. U mnie nigdy tyle nie leżakowały, bo nie zdążyły przed łakomczuchami, ale warto spróbować je zrobić już teraz, w końcu to pierniki,

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam! Właśnie skończyłam walkę z pierniczkami, tak jak czytałam, wyszły świetne!! Mięciutkie i pyszne!! niestety nie posiadam piekarnika z termoobiegiem i piekłam 7 minut. Dziękuję za przepis i inspirację! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Pierniczki są rewelacyjne miękkie jak znane katarzynki trzeba tylko pilnować temperatury pieca i czasu pieczenia ja piekłam w normalnym piekarniku w 170 stopniach 10 minut pyszny przepis polecam pozdrawiam blogerkę i dziękuję że nie ściemniałaś bo doświadczyłam tego że pisano co innego a w realu wychodziło inaczej pozdrawiam gorąco i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT i smacznych jak twoje pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Przepis jest cudowny, szukałam takiego od wieków. Pierniczki miękkie i pyszne. Schowałam kilka, aby sprawdzić jak długo można je trzymać i po tygodniu przebywania w puszce były nadal miękkie i pyszne. Dzięki za przepis i Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Hej...Szukalam przepisu i mam nadzieje ze znalazlam odpowiedni:-) Pierwszy raz biore sie za pierniki. Wyglada na to ze zabralam sie za to za pozno ale wnioskujac z przepisu nic straconego. Wczoraj upieklam pyszne ciastka przez maszynke..:-) Wyszly mi dwie puszki. Zostawilam wielka puszke z ciasteczkowym na pierniczki i...jak mi wyjda stawiam wlascicielce bloga ,, virtualne duze piwo,, :-) Dam znac po;; Gosia

    OdpowiedzUsuń
  35. Gosiu, na pewno Ci wyjdą i od razu będą miękkie, powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  36. Pierniczki sa pycha, mieciutkie wogole mniam :) zrobilam je 2 razy przed swietami. Ja tylko musze dodac wiecej maki niz w przepisie bo sie strasznie kleja

    OdpowiedzUsuń
  37. Ok wiec wyszly. Sa smaczne pachnace i miekkie..Czesc zrobilam z czekolada..Wygladaja troche ala vintage ale o to chyba chodzi..:-) https://plus.google.com/108967383464326065944/posts
    Acha no i stawiam piwo wlascicielce bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bombka! Genialny przepis :) Pierwszy raz, pełen sukces. Robiłam z córeczką, była zachwycona efektami pracy. Prosto, szybko, pysznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Pycha! Rzeczywiście nie ma co oszczędzać z przyprawą i czekoladą- wychodzą przecudowne <3

    OdpowiedzUsuń
  40. witaj mam pytanie jakiego miodu dodajesz do tych pierniczków? są pyszne bo już je robiłam ale zawsze na sztucznym bo boję się że na naturalnym mogą być twarde pozdrawiam edyta

    OdpowiedzUsuń
  41. Super przepis nie wierzyłam ale dziś razem z córcią upiekłyśmy pierniczki i wyszły bardzo dobre. Dałyśmy prawdziwy miód. Grubsze smakują nam lepiej ale to kwestia smaku. Bardzo dziękujemy za przepis. Nareszcie strzał w dziesiątkę. Aniu życzymy Ci wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Ola i Karola.

    OdpowiedzUsuń
  42. jeśli mam popsuty termoobieg to ile piec i w jakiej temperaturze

    OdpowiedzUsuń
  43. Używam miodu prawdziwego, obojętnie jakiego

    OdpowiedzUsuń
  44. Jeśli nie ma teromoobiegu to grzałka góra i dół 170 stopni

    OdpowiedzUsuń
  45. pieklam je rok temu i byly super, teraz tez je zrobie :) tylko nie pamietam ile sztuk wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  46. 250 g. to ile ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
  47. Najlepsze pierniki, drugi rok je robię. A dzisiaj przygotowuję kolejna porcję, ponieważ takie miały wzięcie, że została mi ich garstka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  48. myślisz, że pierniczki można nadziać? :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Dziękuję za ten przepis, pierniczki wyszły wyśmienite :))) Ja pierniczków nie nadziewałam, po prostu przełożyłam powidłami śliwkowymi, pomiędzy 2 cieńsze pierniczki. Resztę polukrowałam albo oblałam gorzką czekoladą i udekorowałam perełkami i kolorową posypką- będą super prezentem pod choinkę :))) Pozdrawiam-Ania.

    OdpowiedzUsuń
  50. hmmm... robiłam rok temu wyszły, teraz masa była klejąca i dałam chyba z pół kilo mąki żeby dało się ją urobić, ktoś ma pomysł dlaczego? piekę trzy na sprawdzenie czy wyjdzie coś z tego...

    OdpowiedzUsuń
  51. Witam a bez termobiegu w jakiej temperaturze i ile piec pierniczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzałka góra i dół 170stopni, taki sam czas

      Usuń
  52. Pierniczki rewelacja!! gorąco polecam przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  53. Przepis idealny. Pierniczki mięciutkie i pyszne, a robilam pierwszy raz w życiu pierniki ��

    OdpowiedzUsuń
  54. Czyli na 1 kg ziemniaków 4 łyżki sody. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chce Pani zrobić porcję X4 to tak ale łyżeczki

      Usuń
  55. Najlepsze pierniczki świata piekę je juz od 3 sezonów. raz bywają prostsze, raz trudniejsze do wykonania, ( chyba zależy od ziemniaków, bo rożna wychodzi konsystencja). ale zawsze przepyszne. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  56. Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek robiłam:) dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  57. Cz waga ziemniaków jest podana przed obraniem i ugotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
  58. Pierniki REWELACJA! Mieciutkie i smaczne:) zrobilam na warsztaty swiateczne do zerowki syna i wszystkim smakowaly:) BA! wyroznialy sie i byly po prostu najlepsze!!!:) dziekuje za przepis:)
    Uzylam specjalnego walka z gumkami na koncach dzieki czemu ciasto mialo ok. 5mm grubosci. Pieklam 10min tak, jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń