środa, 11 sierpnia 2010

Ptasie mleczko z galaretką i owocami

Pyszne ptasie mleczko z przepisu forumowej koleżanki - Maggie1983. Do niego dodałam jeszcze biszkopty na spód oraz owoce do każdej warstwy pianki. Szybki i prosty przepis na pyszny deser, który zrobi nawet dziecko. Owoce można oczywiście zastąpić innymi niż w przepisie.

Składniki:
4 galaretki o różnych kolorach
2 op. "śnieżki"
400 ml mleka
banan
garść truskawek
arbuz
ok 15 dag biszkoptów okrągłych
pól szklanki herbaty lub wody z sokiem z cytryny

Wybrać 2 kolory galaretek i każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Tak samo zrobić z pozostałymi dwiema galaretkami, ale rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Biszkopty nasączyć w herbacie lub wodzie z sokiem z cytryny i ułożyć na dnie tortownicy o średnicy ok 26 cm.

W 200 ml mleka zmiksować "śnieżkę", po usztywnieniu piany wlewać powoli pierwszą galaretkę z jednej szklanki wody. Galaretka ma być lekko gęstniejąca ale nadal płynna. Dodać pokrojone w kostkę banany i wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki na ok 10 min.
Na piankę wylać gęstniejącą galaretkę z dwóch szklanek wody  i ponownie schłodzić do całkowitego usztywnienia galaretki. Potem znowu powtórzyć warstwę z pianą i galaretką, do której dodać arbuz (lub inny owoc). Na chwilę do lodówki. Na pianę wyłożyć truskawki i znowu wylać zwykłą galaretką.

Deser przykryć folia aluminiową i odłożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz