piątek, 13 sierpnia 2010

Kulki serowe

Kulki serowe to mini pączusie w smaku przypominające powszechnie znane oponki. Są puszyste, miękkie i pachnące wanilią a ich wykonanie jest szybkie i dziecinnie proste.

Składniki:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 jajka
2 op. cukru waniliowego
20 dag miękkiego i delikatnego sera twarogowego
1 łyżeczka sody
0,5 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania

Białka jajek ubić na sztywną pianę i dodać do reszty składników. Wszystko razem zagnieść i formować w małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, można podsypywać troszkę mąką. Kulki wrzucać na głęboki, dobrze nagrzany olej i smażyć, aż zbrązowieją. Usmażone posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz