poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Gołąbki bez zawijania

Wersja gołąbków dla leniwych i nie tylko. Lubię je robić, bo sposób wykonania jest wygodniejszy a w smaku nie odbiegają od gołąbków tradycyjnych.

Składniki:
0,8 - 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
1 woreczek ryżu
mała główka kapusty
1 cebula
3 jajka
3 łyżki mąki lub kaszy manny
czubata łyżka soli
gałka muszkatołowa
pieprz
olej do smażenia
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
 
Kapustę drobno pokroić, posolić i odstawić na ok. pół godziny, aż puści sok, który potem odciskamy. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju. Do miski wrzucić ugotowany ryż, kapustę, mielone mięso cebulę, jajka, mąkę i wszystko trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej rękami. Dobrze przyprawić, formować podłużne płaskie placki i smażyć na oleju na złoty kolor.

Do garnka z szerokim dnem lub wysokiej patelni wlać ok szklanki wody i do niej dodać koncentrat, wymieszać trzepaczką, przyprawić solą i pieprzem, zagotować i włożyć  usmażone gołąbki. Mają się dusić pod przykryciem ok 20-30 min na wolnym ogniu. 

Gołąbki są też bardzo smaczne po samym smażeniu, ale są wtedy bardziej suche. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz