sobota, 20 lutego 2021

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą

Przepyszne bułeczki drożdżowe, niesamowicie delikatne. Czekoladę można zastąpić cynamonem i dodać bakalie. 



Składniki na ciasto  (ok. 10 sztuk):

  • 120 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu
  • 500 g mąki pszennej (np. tortowej)
  • 100 g roztopionego letniego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

nadzienie:
  • 60 g roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  1. Zrobić rozczyn z mleka, drożdży i łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut aż urośnie na taką wysoką piankę.
  2. Jak rozczyn urośnie, dodać przesianą mąkę i pozostałe składniki, wyrabiać kilka minut do uzyskania spężystego ciasta (wyrabiam mikserem ok 7 minut).
  3. Ciasto delikatnie podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. W tym czasie zetrzeć czekoladą na tarce i przygotować pozostałe składniki do posypania. 
  5. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na prostokąt ok 35x45 cm. 
  6. Całą powierzchnię posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem a potem kakao za pomocą sitka. Na końcu posypać startą czekoladą. 
  7. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż krótszego boku i pociąć roladę na ok 10 kawałków (wyjdą takie ślimaczki). 
  8. Układać na blaszce 25x35 cmm  wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Ostawić przykryte ścierką na 25 min do wyrościa aż bułeczki podwoją swoją objętość.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka góra-dół) i piec ok 18-20 minut. 
  11. Polukrować jeszcze ciepłe najlepiej silikonowym pędzelkiem. 
Źródło: Instagram @obiaddlataty



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz