Przepyszne bułeczki drożdżowe, niesamowicie delikatne. Czekoladę można zastąpić cynamonem i dodać bakalie.
Składniki na ciasto (ok. 10 sztuk):
- 120 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 500 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 100 g roztopionego letniego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- szczypta soli
nadzienie:
- 60 g roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- Zrobić rozczyn z mleka, drożdży i łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut aż urośnie na taką wysoką piankę.
- Jak rozczyn urośnie, dodać przesianą mąkę i pozostałe składniki, wyrabiać kilka minut do uzyskania spężystego ciasta (wyrabiam mikserem ok 7 minut).
- Ciasto delikatnie podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- W tym czasie zetrzeć czekoladą na tarce i przygotować pozostałe składniki do posypania.
- Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na prostokąt ok 35x45 cm.
- Całą powierzchnię posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem a potem kakao za pomocą sitka. Na końcu posypać startą czekoladą.
- Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż krótszego boku i pociąć roladę na ok 10 kawałków (wyjdą takie ślimaczki).
- Układać na blaszce 25x35 cmm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ostawić przykryte ścierką na 25 min do wyrościa aż bułeczki podwoją swoją objętość.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka góra-dół) i piec ok 18-20 minut.
- Polukrować jeszcze ciepłe najlepiej silikonowym pędzelkiem.
Źródło: Instagram @obiaddlataty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz