piątek, 10 lutego 2017

Spaghetti z mięsem

To jeden z moich ulubionych szybkich obiadów. Robię go w 20 minut. Wykonanie jest bardzo proste.



Składniki na 4 porcje:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego  wieprzowego (np. z łopatki, karkówki)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżki suszonych warzyw typu vegeta (używam naturalnej)
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 3 czubate łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czonku
  • pieprz
  • sól

  1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu
  2. Na patelnię wlać olej i dodać mięso mielone. Rozdrobnić i smażyć ok 5 minut.
  3. Doda suszony mix warzyw i zalać wodą. 
  4. Dodać resztę przypraw: paprykę, bazylię, oregano. Dokładnie wymieszać i dalej smażyć. 
  5. W między czasie dodać również koncentrat pomidorowy.
  6. Wcisnąć czosnek i dodać szczyptę cukru. 
  7. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. 
  8. Smażyć aż mięso nie będzie surowe, czyli ok 15-20 minut. 
  9. Odcedzony makaron przełożyć spowrotem do garnka, w którym się gotował i dodać sos mięsny. Wszystko dokładnie wymieszać.
* Makaron spaghetti zawsze przed ugotowaniem łamię na pół, żeby wygodniej było jeść. 
* Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki.
* Danie można udekorować liśćmi świeżej bazylii (ja akurat za nią nie przepadam:) )
* Spagthetti będzie również pyszne z posypanym żółtym serem.

Przepis własny

1 komentarz:

  1. Kocham takie spaghetti. Wygląda przepysznie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń