środa, 8 lutego 2017

Chłopski garnek

Zdjęcie może mało zachęcające, ale proszę uwierzyć, to danie jest naprawdę pyszne i sycące. 


  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 duża papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 6-7 ziemniaków
  • 500 g kiełbasy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki kminku mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  1. Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dusić na małym ogniu.
  2. Pozostałe warzywa również pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. 
  3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, następnie wrzucić do reszty.
  4. W połowie gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie.



1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuję za przepis i powiem szczerze, że na pewno spróbuję. Mam jednak zawsze taki problem, że nie wiem, gdzie przechowywać takie rzeczy. Myślę, że może sprawdzą się tutaj takie https://seeyoo.pl/ pojemniki próżniowe. Czy będą odpowiednie do przechowywania takiej żywności? Może zdradzisz jakieś swoje sposoby, aby zachować świeżość wypieków jak najdlużej, bo wiadomo, że za jednym razem wszystkiego nie zjemy, a nie chciałabym piec, aby to wszystko się zmarnowało. Przepisu też na mniejszą ilość nie zredukuję, bo zawsze jak tak robię, to nic mi nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń