niedziela, 19 lutego 2017

Oponki serowe

Oponki lub inaczej pączki serowe są bardzo popularne w tłusty czwartek i znacznie łatwiejsze w wykonaniu od tradycyjnych pączków. Uwielbiam ich chrupiącą skórkę i delikatny środek. 


 Składniki na ok 15 sztuk:

  • 275 g mąki pszennej
  • 275 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki octu
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • olej do smażenia (min. 500 ml)
  • cukier puder lub lukier
  1. Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. 
  2. Mąkę przesiać z sodą, dodać twaróg i pozostałe składniki.
  3. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką aby się nie kleiło.
  4. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm.
  5. Wykrawać szklanką kółka a potem w środku kieliszkiem. 
  6. Olej nagrzać do temperatury ok 170 st.
  7. Oponki smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. 
  8. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. 
  9. Gotowe oponki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem (lukier zrobimy z cukru pudru i małej ilości gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny-mój lukier był rzadki - taki lubię).
Przepis zmodyfikowany z wielu przepisów dostępnym w Internecie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz