środa, 19 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe z malinami i galaretką

Ciasto w połączeniu czekolady i malin? Idealne! Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, jedynie czas oczekiwania na tężenie galaretki może nas niecierpliwić :)



Biszkopt:
  • 6 jajek L
  • 195 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g kakao

Ganache - krem czekoladowy:
  • 3 kubeczki śmietany kremówki 30 lub 36% (3x200g)
  • 4 czekolady deserowe (400g)
Wierzch malinowo-galaretkowy:
  • 2 galaretki malinowe
  • 400-500 g malin świeżych lub mrożonych

  1. Przygotowanie biszkoptu: białka jajek utrzeć na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Dodać cukier i nadal ubijać.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
  3. Obie mąki i kakao razem przesiać i po łyżce dodawać do masy jajecznej.
  4. Dno blachy o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st. przez 40 minut.
  6. Przygotowanie kremu ganache: śmietanę kremówkę zagotować w rondelku na słabym ogniu. Czekoladę połamać na każdą kostkę i przesypać do wysokiej miski. Gdy śmietana zacznie bulgotać zalać nią czekoladę, tak żeby ją całą pokryło. Odczekać ok 2 minuty aż czekolada się rozpuści i potem wszystko wymieszać trzepaczką na jednolity krem czekoladowy. Wystudzić.
  7. Przygotowanie galaretki z malinami: 2 galaretki przygotować osobno. Jedną rozpuścić w 1. szklance gorącej wody, drugą rozpuścić w 2. szklankach gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia (ale nie całkowitego). Maliny rozdrobnić ręcznym blenderem (jeśli mrożone to najpierw rozmrozić) a potem połączyć z galaretką z mniejszej porcji.
  8. Przełożenie ciasta: wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż  na 2 części. Przełożyć kremem czekoladowym. Na wierzch biszkoptu rozprowadzić masę z malin i galaretki. Wstawić do lodówki aż lekko stężeje. Następnie wylać galaretkę z tej większej części (z 2 szklanej wody). Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
 Przepis własny

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciacho i jeszcze ten krem czekoladowy :) poezja

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne, gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń