czwartek, 6 sierpnia 2015

Ciasto "Shrek"

Ciasto idealne na lato, bo orzeźwiające i mało słodkie. Na pewno wzbudzi ciekawość u Waszych gości :)



Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
Zielona masa budyniowa:
  • napój typu "Kubuś", "Pysio" (szklana butelka 900ml)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
Pianka:
  • 2 śmietany kremówki 30-36%
  • 1 galaretka zielona
Dodatkowo: 
  • 2 galaretki zielone (u mnie agrestowe)
  • ciastka typu "Delicje" (ok 400g)

  1. Przygotowanie biszkoptu: białka jajek utrzeć na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Dodać cukier i nadal ubijać. 
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. 
  3. Obie mąki wymieszać i po łyżce dodawać do masy jajecznej. 
  4. Dno blachy o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170st. przez 45 minut.
  6. W tym czasie rozpuścić galaretki w 2 osobnych naczyniach: 2 galaretki w 3 szklankach gorącej i 1 galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Obie galaretki pozostawić do lekkiego stężenia.
  7. Po upieczeniu blachę z biszkoptem rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (to nie żart;) dzięki temu biszkopt nie opadnie i jest puszysty bez proszku do pieczenia.
  8. Przygotowanie zielonej masy budyniowej: w szklance napoju rozpuścić budynie. Pozostały napój zagotować. Wlać rozrobiony napój z proszkiem i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na upieczony biszkopt. Odłożyć do wystygnięcia.
  9. Ciastka wyłożyć biszkopcikiem do dołu. 
  10. Przygotowanie pianki:2 kubeczki kremówki ubić na bitą śmietanę, dodać tężejąca galaretkę (tę z 1 sztuki na 3.4 szkl. wody). Krem wylać na ciastka.
  11. Gdy druga porcja (ta większa) zacznie tężej wylać ją na wierzch ciasta.
  12. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

1 komentarz: