niedziela, 7 czerwca 2015

Lamingtony - kokosanki

U mnie w domu te pyszne ciastka były nazywane kokosankami, jednak mają one swoją oryginalną nazwę - lamingtony. To niesamowicie delikatne ciasto obtoczone lukrem kakaowym i obsypane wiórkami kokosowymi, proste a jakie smaczne. Z przepisu wychodzi bardzo dużo kawałków ok 50 sztuk.



Ciasto:

  • 4 jajka
  • 20 łyżek cukru
  • 20 łyżek oleju
  • 20 łyżek mąki pszennej
  • 20 łyżek mleka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodawać powoli olej, następnie na przemian mleko z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  3. Przelać na blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec 35 minut w temp. 180 stopni. 
  5. Po upieczeniu wystudzić ciasto i pokroić na małe kawałki.

Lukier
  • 375 g margaryny (1,5 kostki)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 łyżek kakao
  • szklanka mleka (orientacyjnie)

Ponadto 
  • 400-500 g wiórków kokosowych
  1. Margarynę i cukier rozpuścić i dodać kakao, Lekko zagotować i zdjąć z palnika. 
  2. Wystudzić. Masa będzie gęsta, dlatego należy rozrzedzić ją mlekiem. Mleko wlewać po trochu aby kontrolować gęstość umożliwiającą zanurzenie kawałka ciasta. 
  3. Gdy lukier będzie gotowy każdy kawałek ciasta nabijać na widelec, moczyć w lukrze i obsypywać wiórkami kokosowymi. 


3 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu takie ciacha za mną chodzą, muszę w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można magraynę czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń