wtorek, 7 kwietnia 2015

Owocowe niebo




Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 260 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 66 g skrobi ziemniaczanej


Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła


Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • pół szklanki cukru


Ponadto:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • średni słoik wiśni drylowanych w syropie


Przygotowanie biszkoptu:
  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na najwyższych obrotach.
  2. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
  3. Mąkę i skrobię razem wymieszać i powoli dosypywać do masy jajecznej.
  4. Piekarnik nastawić na 170 stopni (grzałka góra i dół).
  5. Papierem do pieczenia wyłożyć samo dno (bez boków!!) blachy o wymiarach 25x35 cm.
  6. Wylać masę do blachy, wyrównać wierzch i piec biszkopt przez 45 minut.
  7. Po upieczeniu wyciągnąć blachę i rzucić nią na podłogę z wysokości ok 50 cm. Proszę się nie martwić, że biszkopt opadnie, wręcz przeciwnie - rzucamy nim, aby temu zapobiec.
Przygotowanie kremu:
  1. Ugotować budyń. Ostudzić.
  2. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń i wszystko utrzeć na puszystą masę. 
Przygotowanie masy jabłkowej:
  1. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i zetrzeć na grubych oczkach tarki. 
  2. Jabłka przełożyć do dużej patelni, dodać do nich cukier i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną. 
  3. Galaretki rozpuścić z połowie szklanki gorącej wody i dodać pod koniec duszenia jabłek. Dokładnie wymieszać i ostudzić. 
Przygotowanie galaretki:
  1. Wiśnie odsączyć z syropu.
  2. Pozostały syrop uzupełnić wodą, tak aby powstało 450 ml płynu. Zagotować.
  3. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić i poczekać aż lekko stężeje. 
Przełożenie:
  1. Biszkopt przeciąć na 3 blaty ciasta. 
  2. Na pierwszy blat wyłożyć masę jabłkową i wyrównać. Przykryć drugim.
  3. Wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć trzecim blatem ciasta. 
  4. Na wierzch wyłożyć równomiernie wiśnie.
  5. Wylać tężejącą galaretkę wyrównać. 
  6. Schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach.
Przepis własny





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza