czwartek, 18 lipca 2013

Proste ciasto z owocami i kruszonką

Odkąd je zrobiłam jest moim ulubionym ciastem z owocami, szybkim i dziecinnie prostym. Spód jest wilgotny i delikatny, naprawdę pyszny. 




Składniki:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
200g masła
4 jajka L
szklanka letniego mleka
cukier waniliowy
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg dowolnych owoców (u mnie wiśnie)

  • Mąkę, cukier i masło rozetrzeć między palcami na kruszonkę i odłożyć 1 szklankę. 
  • Do reszty dodać pozostałe składniki i miksować na gładką masę. 
  • Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. 
  • Na wierzchu ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką. 
  • Piec w 175 st ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).

3 komentarze:

  1. Lubię takie proste ciasta, nie trzeba się nad nimi męczyć a w smaku są przepyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko super tylko prosty przepis troszke skoplikowanie napisany..

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ,ciasto robiłam juz kilkakrotnie zastanawiam sie czy nie wykorzystac go w całosci nie odsypujac składnikow na posypke(tylko jak zwieszyc wtedy proporcje mleka i jajek) .Chciałabym go jako podstawe do ciasta z truskawkami smietana i galaretka bo jest pyszne

    OdpowiedzUsuń