piątek, 3 lutego 2012

Pierogi ruskie

Na moim blogu brakowało przepisu na pierogi ruskie, a to jedna z moich ulubionych potraw. Po kilku próbach i błędach, mam wreszcie "swą" idealną recepturę. Ciasto ma świetną konsystencję, nie klei się, jest mięciutkie i sprężyste, a co najlepsze, nie trzeba go podsypywać mąką i świetnie się wałkuje. Przekonałam się, że zrobienie pierogów nie jest żmudną pracą, kluczem do sukcesu jest odpowiedni przepis. Dlatego zachęcam Was do  lepienia pierożków.




Składniki na ciasto (na ok 40 dużych pierogów)
3 szklanki mąki 
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka wrzącej wody

Składniki na farsz (wychodzi go troszkę więcej niż ciasta)
700 g ugotowanych ziemniaków
300 g twarogu półtłustego
3 cebule
4-5 łyżek oleju
sól i pieprz


Dodatkowo do okraszenia:
1 cebula
3 łyżki oleju
sól


Przygotowanie farszu:

  • Ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez praskę. 
  • Twaróg rozdrobnić widelcem, nie mielić (w farszu powinny być grudki sera), połączyć z ziemniakami i wszystko wymieszać np. tłuczkiem. 
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na rumiany kolor. Pod koniec smażenia lekko posolić. 
  • Cebulę dodać do masy ziemniaczano - serowej i dokładnie wymieszać. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz wg własnego smaku.


Przygotowanie ciasta i pierogów

  • Do miski wsypać mąkę i sól. 
  • Wrzącą wodę wymieszać z olejem i wlać do mąki. Wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na ok 1 min. 
  • Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić aż będzie gładkie. Podzielić na 3 części i włożyć do woreczka foliowego, aby ciasto nie wyschło. Każdą część osobno rozwałkować na grubość ok 3mm i wykrawać szklanką kółka. 
  • Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu. Połączyć brzegi i dobrze je skleić.
  • Wrzucać na osolony wrzątek z 1 łyżką oleju. Gotować ok 4 min od wypłynięcia.
  • Ugotowane pierogi okrasić cebulką pokrojoną w kostkę, lekko posoloną i usmażoną na złoto na 3-4 łyżkach oleju. 
Źródło


8 komentarzy:

  1. ładne zdjęcia ;]
    ruskie. moje najulubieńsze xd

    OdpowiedzUsuń
  2. może spróbuję:) Zachęcasz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj, spróbuj, na pewno się nie zawiedziesz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oż, kurde, robiłam dziś i muszę to napisać : ZAJEBISTE CIASTO!!!!!!!!!!!!!! Takie w sam raz, idealne poprostu, już tyle przepisów próbowałam i lipa, a tu normalnie rewelaja, polecam wszystkim i do pierożków okrasę z bczku i cebulki-palce lizać :D
    dziękuę za uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wypróbowałam :-) ciasto idealnie.
    Pierożki dobrze się kleją.
    Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne pierogi, świetne ciasto i co ważne nie klei się do rąk jak szalone ;) Polecam

    OdpowiedzUsuń