czwartek, 2 lutego 2012

Pierogi leniwe

Dzisiaj na obiad zrobiłam pierogi leniwe. Chyba każdy je lubi, bo są taakie pyszne i delikatne. Wbrew pozorom ich wykonanie jest błyskawiczne i dziecinnie proste. 



Składniki na 2 porcje:
25 dag twarogu półtłustego
1 jajko
szczypta soli
1 szkl. mąki (250ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego

Do polania:
2 łyżki masła
1 łyżeczka bułki tartej
1- 2 łyżeczki cukru pudru
szczypta cynamonu

  • Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce i przełożyć do miski
  • Do twarogu dodać jajko*, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  • Dodać pół szklanki mąki, delikatnie połączyć składniki, aby ciasto zrobiło się gęściejsze.
  • Resztę mąki wsypać na stolnicę, wyłożyć masę serową i delikatnie wyrobić ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dosypać więcej mąki, ale wtedy ciasto nie będzie takie delikatne jak powinno. 
  • Z ciasta zrobić wałeczki, spłaszczyć je i kroić na ukos, tworząc tzw. romby.
  • Wrzucać do osolonego wrzątku wody. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. 
  • Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą, lekko zrumienić i polać na pierogi. Cukier puder wymieszać ze szczyptą cynamonu i oprószyć danie.
* aby ciasto były jeszcze bardziej delikatniejsze, z białka można ubić pianę


Źródło

4 komentarze:

  1. Może nie uwierzysz, ale nigdy ich nie jadłam! Muszę w takim razie zrobić, bo są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To koniecznie musisz ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno kopytek nie jadłam.
    Twoja słodka wersja jest wspaniała!
    koniecznie do skosztowania.

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelitko, ale akurat to nie są kopytka:) Pierogi leniwe mają w sobie twaróg, a kopytka mają w cieście ziemniaki.No ale jak zwał tak zwał i tak te kluchy są pyszne:D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń