Dzisiaj na obiad zrobiłam pierogi leniwe. Chyba każdy je lubi, bo są taakie pyszne i delikatne. Wbrew pozorom ich wykonanie jest błyskawiczne i dziecinnie proste.
Składniki na 2 porcje:
25 dag twarogu półtłustego
1 jajko
szczypta soli
1 szkl. mąki (250ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego
Do polania:
2 łyżki masła
1 łyżeczka bułki tartej
1- 2 łyżeczki cukru pudru
szczypta cynamonu
- Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce i przełożyć do miski
- Do twarogu dodać jajko*, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
- Dodać pół szklanki mąki, delikatnie połączyć składniki, aby ciasto zrobiło się gęściejsze.
- Resztę mąki wsypać na stolnicę, wyłożyć masę serową i delikatnie wyrobić ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dosypać więcej mąki, ale wtedy ciasto nie będzie takie delikatne jak powinno.
- Z ciasta zrobić wałeczki, spłaszczyć je i kroić na ukos, tworząc tzw. romby.
- Wrzucać do osolonego wrzątku wody. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą, lekko zrumienić i polać na pierogi. Cukier puder wymieszać ze szczyptą cynamonu i oprószyć danie.
Może nie uwierzysz, ale nigdy ich nie jadłam! Muszę w takim razie zrobić, bo są pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno kopytek nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTwoja słodka wersja jest wspaniała!
koniecznie do skosztowania.
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Karmelitko, ale akurat to nie są kopytka:) Pierogi leniwe mają w sobie twaróg, a kopytka mają w cieście ziemniaki.No ale jak zwał tak zwał i tak te kluchy są pyszne:D pozdrawiam
OdpowiedzUsuń