Od Pani Basi z pracy dostałam sprawdzony przepis na przepyszny i aromatyczny miodownik z dużą ilością zmielonych orzechów. Najlepszy jest po 3 dniach, ponieważ potrzebuje dużo czasu na zmięknięcie placków miodowych. Na dodatek łatwy w wykonaniu.
Składniki na ciasto:
550g mąki tortowej
2 całe jajka
150 g cukru pudru
200 g miodu sztucznego
180 g margaryny lub masła
2 łyżeczki sody
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
- Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm.
- Każdy placek upiec osobno w temperaturze ok 180 stopni ok 15-20 min do złotego koloru.
Krem do przełożenia:
300-400 g orzechów włoskich (ja dałam 400g)
1 szkl. cukru pudru
3 szkl. gęstej śmietany 12 lub 18%
- Śmietanę miksować aż nabierze większej objętości (na pewno nie ubije się na sztywno).
- Dodać cukier puder i dalej ubijać.
- Orzechy włoskie zmielić w blenderze i wsypać do masy śmietanowej pozostawiając ok. 3 łyżki na posypanie wierzchu.
- Upieczone i wystudzone placki miodowe przełożyć kremem, posmarować boki i wierzch ciasta. Posypać pozostałymi orzechami.
- Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 dni do "przegryzienia".
Wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńREwelacyjny,moja mama tez taki piecze:)szczesliwego NowegoRoku!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy to ciasto:)
OdpowiedzUsuńPorównuję różne przepisy na miodowniki i ten wydaje mi się szczególnie atrakcyjny. Zapisuję!
OdpowiedzUsuńbardzo ladnie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne zapewne, bo prezentuje się świetnie;)
OdpowiedzUsuńmuszę się kiedyś skusić na ten przepis!! tylko że nie wiem czy wytrzymam 3 dni do konsumpcji:)) pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńoch, kusząco wygląda! i chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciężko wytrzymać te 3 dni, ale naprawdę warto poczekać:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńpolecam cudo
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis, ciasto jest pyszne!
OdpowiedzUsuń