piątek, 30 grudnia 2011

Miodownik z orzechami Pani Basi

Od Pani Basi z pracy dostałam sprawdzony przepis na przepyszny i aromatyczny miodownik z dużą ilością zmielonych orzechów. Najlepszy jest po 3 dniach, ponieważ potrzebuje dużo czasu na zmięknięcie placków miodowych. Na dodatek łatwy w wykonaniu.



Składniki na ciasto:
550g mąki tortowej
2 całe jajka
150 g cukru pudru
200 g miodu sztucznego
180 g margaryny lub masła
2 łyżeczki sody


  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. 
  • Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm. 
  • Każdy placek upiec osobno w temperaturze ok 180 stopni ok 15-20 min do złotego koloru.



Krem do przełożenia:
300-400 g orzechów włoskich (ja dałam 400g)
1 szkl. cukru pudru
3 szkl. gęstej śmietany 12 lub 18%


  • Śmietanę miksować aż nabierze większej objętości (na pewno nie ubije się na sztywno). 
  • Dodać cukier puder i dalej ubijać. 
  • Orzechy włoskie zmielić w blenderze i wsypać do masy śmietanowej pozostawiając ok. 3 łyżki na posypanie wierzchu. 
  • Upieczone i wystudzone placki miodowe przełożyć kremem, posmarować boki i wierzch ciasta. Posypać pozostałymi orzechami. 
  • Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 dni do "przegryzienia".


12 komentarzy:

  1. REwelacyjny,moja mama tez taki piecze:)szczesliwego NowegoRoku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Porównuję różne przepisy na miodowniki i ten wydaje mi się szczególnie atrakcyjny. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ladnie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto przepyszne zapewne, bo prezentuje się świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę się kiedyś skusić na ten przepis!! tylko że nie wiem czy wytrzymam 3 dni do konsumpcji:)) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. och, kusząco wygląda! i chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  7. To prawda, ciężko wytrzymać te 3 dni, ale naprawdę warto poczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. polecam cudo

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbowałam przepis, ciasto jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń