środa, 18 maja 2011

Naleśniki ze szpinakiem

Wiele osób krzywi się na widok szpinaku. Być może nie jadły go dobrze przyrządzonego, bo odpowiednio doprawiony jest przepyszny. I przede wszystkim bardzo zdrowy, bo  jest źródłem dużej ilości żelaza i witaminy C. Zapewniam, że naleśniki przygotowane wg tego przepisu posmakują nie jednej osobie. Farsz ten można wykorzystać także jako sos do makaronu lub nadzienie do pierogów. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. 

  • Przygotować naleśniki według przepisu podstawowego, który znajduje się tutaj

Składniki na farsz/sos:
1 kg szpinaku mrożonego
2 cebule
kilka ząbków czosnku
1 łyżka vegety
mały kubek śmietany 12-18%
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
(ewentualnie ser żółty)
  • Rozgrzać olej na patelni i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  • Zarumienioną cebulę przyprawić vegetą, następnie wrzucić szpinak (lekko rozmrożony). Mieszać na małym ogniu cały czas mieszając. Wcisnąć czosnek.
  • Dodać pieprz i w razie potrzeby posolić. Gotowy farsz zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. 
  • Można dodać starty żółty ser  i dodać go do farszu.

2 komentarze:

  1. Naleśniki rewelacja:) Jadłam nie raz ze szpinakiem, ale nigdy mi tak nie smakowały (baja_86)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie! Uwielbiam je!

    Rybulka

    OdpowiedzUsuń