Wiele osób krzywi się na widok szpinaku. Być może nie jadły go dobrze przyrządzonego, bo odpowiednio doprawiony jest przepyszny. I przede wszystkim bardzo zdrowy, bo jest źródłem dużej ilości żelaza i witaminy C. Zapewniam, że naleśniki przygotowane wg tego przepisu posmakują nie jednej osobie. Farsz ten można wykorzystać także jako sos do makaronu lub nadzienie do pierogów. Jest delikatny i rozpływa się w ustach.
- Przygotować naleśniki według przepisu podstawowego, który znajduje się tutaj
Składniki na farsz/sos:
1 kg szpinaku mrożonego
2 cebule
kilka ząbków czosnku
1 łyżka vegety
mały kubek śmietany 12-18%
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
(ewentualnie ser żółty)
(ewentualnie ser żółty)
- Rozgrzać olej na patelni i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Zarumienioną cebulę przyprawić vegetą, następnie wrzucić szpinak (lekko rozmrożony). Mieszać na małym ogniu cały czas mieszając. Wcisnąć czosnek.
- Dodać pieprz i w razie potrzeby posolić. Gotowy farsz zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać.
- Można dodać starty żółty ser i dodać go do farszu.
Naleśniki rewelacja:) Jadłam nie raz ze szpinakiem, ale nigdy mi tak nie smakowały (baja_86)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie! Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńRybulka