wtorek, 27 lipca 2010

Szarlotka z bitą śmietaną

Połączenie jabłek, cynamonu i bitej śmietany daje niesamowity smak. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Idealne na specjalne okazje i uroczystości, goście na pewno będą zachwyceni.

Biszkopt:
8 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1,2 szklanki cukru
kwasek cytrynowy
cynamon

Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 36% (najlepiej Piątnicy)
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

Do dekoracji:
cynamon

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszki i piec ok. 25-30 minut w temperaturze 170 st.C. Ostudzić i podzielić na trzy części.

Jabłka pokroić w kostkę wsypać cukier i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut.Ostudzić, dodać odrobinę kwasku cytrynowego i cynamonu. Wymieszać i podzielić na 2 części.

Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukry. Podzielić na 3 części.

Na spodnią część biszkoptu wyłożyć połowę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej, przykryć drugim biszkoptem. Następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej i ostatnią część biszkoptu. Pozostałą śmietaną posmarować wierzch szarlotki. Posypać lekko cynamonem.
Schłodzić w lodówce, najlepiej na min. 2 godziny.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza