wtorek, 27 lipca 2010

3 BIT bez pieczenia

Ciasto jest smaczne i łatwe w wykonaniu, dość słodkie i bardzo dobre do kawy.

Składniki:
750 g herbatników (7-8 paczek)
puszka mleka słodzonego skondensowanego
2 budynie czekoladowe lub waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru (jeśli budyń z cukrem to już cukru nie dodawać)
10 dag masła
0,5 litra mleka
200-250 ml śmietany kremówki 36% (najlepiej Piątnicy)
śnieżka w proszku
gorzka czekolada

Mleko słodzone gotować przez 3h w zamkniętej puszce, tak aby puszka była cały czas w całości zanurzona w wodzie (trzeba dolewać wody co jakiś czas). W sklepie dostępne są także gotowe toffi, jeśli ktoś nie chce tyle czekać. Przed otwarciem puszki odczekać aż trochę wystygnie.
Wyłożyć na blasze pierwszą warstwę herbatników. W szklance mleka rozpuścić 2 budynie, resztę zagotować z cukrem, jak się zagotuje, wlać rozrobiony w mleku budyń i zagotować wszystko. Zdjąć z ognia i do jeszcze gorącego budyniu dodać masło, zmiksować i wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników. Później znowu herbatniki i na to toffi. Na toffi przełożyć trzecią warstwę herbatników.
Śmietankę wlać do wysokiego naczynia i wsypać śnieżkę w proszku, zmiksować do uzyskania puszystej masy. Ubitą śmietankę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Na krem zetrzeć na tarce czekoladę. Koniecznie schłodzić w lodówce, najlepiej na noc na kilka godzin, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć.

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza