piątek, 30 lipca 2010

Ciasto mocno czekoladowe z musem

Doskonały czekoladowy deser - rozpływający się w ustach, lekko zbity spód, tworzący po upieczeniu wgłębienie a w nim puszysty mus. Obie części są zrobione z tych samych składników, z tym, że jedną cześć się piecze a drugą chłodzi. Wykonanie jest dziecinnie proste.
Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com

SPÓD:
150 g niesolonego masła (użyłam zwykłego)
150 g połamanej na kostki deserowej czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka kakao
175 g drobnego cukru

MUS:
100 g masła
100 g połamanej na kostki deserowej czekolady
3 duże jajka
2 łyżeczki kakao
115 g drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.

Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.

Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.

Mus przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.

Ubite białka wymieszać z masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza