niedziela, 5 lutego 2017

Mini pączki z serkiem homogenizowanym

Mega pyszne pączusie, są delikatne, puszyste i wilgotne w środku. Na dodatek robi się je błyskawicznie bez użycia miksera, najdłużej wychodzi tylko smażenie. Wykonanie banał, a smak po prostu bajka :)



Składniki na ok. 40-45 sztuk:

  • 3 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (min. 500ml) 
  • drobny cukier do posypania
  1. Rozgrzać olej do 175 stopni. 
  2. W tym czasie jajka i serki dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie wymieszać. 
  3. Gdy olej będzie już nagrzany, nakładać do niego niewielką porcję masy za pomocą zamoczonej w zimnym oleju łyżki stołowej (najlepiej na ok. pół łyżki). Aby wychodziły ładne okrągłe najlepiej pomóc sobie drugą łyżką i zsuwać nią masę do oleju. 
  4. Smażyć pączki na złotobrązowy kolor i wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wciągnie nadmiar oleju. 
  5. Posypać cukrem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz