niedziela, 29 marca 2015

Sernik krakowski

Chyba każdy zna sernik krakowski z polukrowaną kratką, na kruchym spodzie, ciężki i naprawdę pyszny. Znajdziemy go prawie w każdej polskiej cukierni. Obawiałam się, że nie wyjdzie mi taki ładny i równy, ale udało się. Sernik nie wychodzi zbyt wysoki (sięga ok. 3 cm), dlatego jeśli chcecie wyższy, można zmniejszyć wymiar blaszki.



Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko

  1. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
  3. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. 
  4. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut aż się zezłoci.
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynków (ja pominęłam)

Ponadto
  • 1 żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
  3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
  4. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
  5. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
  6. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc.

Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  1. Cukier puder przesiać i wymieszać z sokiem cytryny.
  2. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, można dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - dodajemy więcej soku.
  3. Schłodzony sernik posmarować lukrem. 

 Źródło


6 komentarzy: