środa, 25 marca 2015

Kolorowa sałatka z kuskusem




Składniki:
  • fasola czerwona (1 puszka)
  • kukurydza (1 puszka)
  • por (ok. 10 cm jasnej części)
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g sera żółtego np. gouda
  • 2 małe filety z piersi kurczaka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 1/2 szkl. kaszy kuskus
  • ananas (1 puszka)
  • 3 łyżeczki curry
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz
  •  sól
  1. Umyte i pokrojone z drobną kostkę piersi z kurczaka wymieszać z 2 łyżeczkami curry, przykryć folią i marynować kilka godzin. Tę czynność najlepiej wykonać dzień przed zrobieniem sałatki, dzięki temu mięso nabierze aromatu curry. Po tym czasie usmażyć i ostudzić.
  2. Fasolę i kukurydzę odsączyć i wypłukać na sitku.
  3. Por posiekać w półksiężyce i przelać na sitku wrzątkiem wody.
  4. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  5. Jajka i paprykę pokroić w kostkę.
  6. Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę. 
  7. Kaszę kuskus zaparzyć wg instrukcji na opakowaniu i przelać zimną wodą w celu ostudzenia.
  8. Wszystkie składniki wymieszać w misce. 
  9. Majonez wymieszać z łyżeczką curry i dodać do sałatki. 
  10. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis własny

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza