poniedziałek, 8 września 2014

Zapiekana francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa jest bardzo popularną zupą we Francji, ponoć jedną z najstarszych na świecie. Zawiera tylko kilka składników, jest tania a zarazem wykwintna. Będzie idealnie nadawać się jako przystawka. Do jej przygotowana będziemy potrzebować bulionówek lub innych naczyń żaroodpornych nadających się do piekarnika. 




Składniki:
  • ok 700 g cebuli
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 op. włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • kilka kromek chleba białego
  • 100 g sera żółtego np. ementalera
  • pieprz
  • sól
  1. Najpierw należy przygotować 1,5 litra bulionu warzywnego. Włoszczyznę obieramy, zalewamy w garnku zimną wodą, solimy i gotujemy ok 20-30 minut na małym ogniu. 
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy na dość mocnym ogniu przez 20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając. Należy uważać aby cebula nie przypaliła się, bo zupa wyjdzie gorzka. 
  4. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalewamy 1,5 l bulionu warzywnego, mieszamy. 
  5. Dodajemy liście laurowe. 
  6. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  7. Na samym końcu przyprawiamy zupę solą i pieprzem. 
  8. Kromki chleba opiekamy w tosterze.
  9. Do naczyń żaroodpornych nalewamy zupę, na wierzch kładziemy opieczoną kromkę i na nią ścieramy ser żółty. 
  10. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą. 
  11. Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.
Przepis pochodzi ze strony Lidla, można go zobaczyć wraz z filmikiem tutaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz