środa, 2 września 2015

Marmurkowe ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa,więc zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu.







  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jaja,
  • 10 łyżek oleju,
  • 10 łyżek gorącej wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 kg śliwek węgierek
  1. Jajka utrzeć z cukrem,
  2. Powoli wlewać na przemian wodę, olej i dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Połowę ciasta wylać na blachę i układać na nim połówki śliwek skórką do dołu.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 st.
  5. Do pozostałego ciasta dosypać kakao i wylać na podpieczone ciasto, równomiernie rozkładając, na wierzch wysypać drobno pokrojone śliwki.
  6. Piec jeszcze około 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz