środa, 27 lutego 2013

Kurczak na butelce


Mega soczysty i lekko pikantny kurczak, podczas pieczenia polewany piwem. Jest przepyszny, najlepszy jaki w życiu jadłam.



Składniki:
  • Cały kurczak, w środku oczyszczony (waga ok. 2 kg)
  • piwo 0,33 l 
Marynata:
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki łagodnego curry 
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub suszonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Wykonanie:
  1. W miseczce połączyć składniki na marynatę i natrzeć nią całego kurczaka od środka i na zewnątrz.
  2. Kurczaka przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Nagrzać piekarnik do 180°C
  4. Piwo zlać do szklanki.
  5. Butelkę po piwie napełnić wodą, następnie nadziać na nią całego kurczaka. 
  6. Ustawić kurczaka w głębokim i w miarę szerokim naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Naczynie wypełnić wodą ok. 1-2 cm. Całość wstawić do piekarnika, na najniższą półkę.
  7. Czas pieczenia: 1 godzina na 1 kilogram mięsa.
  8. Po 30 minutach pieczenia polać kurczaka piwem i powstałym sosem. Czynność tą powtarzać co 20-30 minut. 

5 komentarzy:

  1. Moja rodzina też go uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sposób na kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprost nie mogłem uwierzył własnym oczom...
    Wygląda - OKROPNIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naćpałeś się czymś? On nie zejdzie z tej butelki. Nie widzę w tym nic okropnego, jeśli kojarzy Ci się z Azją (jeśli wiesz o czym piszę) to zmień lekarza :)

      Usuń
  4. Słyszałam dużo na ten temat,ale jeszcze nie robiłam.następny kurczaczek tą techniką.Dam znać.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń