ok. 450 g krakersów (u mnie 75 szt.)
skondensowane mleko słodzone w puszce lub gotowa masa kajmakowa
2 budynie waniliowe bez cukru
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
100 g masła (pół kostki)
polewa lub tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
- Puszkę (zamkniętą) ze skondensowanym mlekiem włożyć do garnka i zalać wodą i gotować przez 2 godziny, uzupełniając wodę, aby puszka była cały czas zanurzona. Kajmak można przygotować dzień wcześniej.
- Pół szklanki mleka wymieszać z 2 budyniami a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Następnie zdjąć z ognia i jeszcze gorący budyń zmiksować z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć pergaminem i ułożyć warstwę krakersów.
- Na krakersy wylać gorący budyń i przykryć drugą warstwą krakersów.
- Następnie rozsmarować kajmak i rozłożyć ostatnią warstwę krakersów.
- Przygotować polewę lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią wierzch ciasta. Oprószyć wiórkami kokosowymi.
świetnie wygląda na pewno by mi smakowało
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie krakersowe cuda, muszę sobie sprawić :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńwygląda idealne. Ma się ochotę wejść w ekran komputera i zabrać kawałek: )
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńNiebiańskie te Twoje ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie i chodzi za mną od dłuższego czasu :)
OdpowiedzUsuńCzy to są te solone krakersy ?
OdpowiedzUsuńTak, krakersy solone
UsuńDziękuję bardzo. Od wczoraj przepisuję Pani przepisy. Już w tym roku wypróbuję wszystkie , będąc w swoim nowym domku :) Super Blog :)
OdpowiedzUsuń