sobota, 2 marca 2013

Ciasto kajmakowo-budyniowe na krakersach

Jest to uproszczona i nieco lżejsza wersja znanego 3 bita. Co prawda przygotowanie go jest dość szybkie, to lepiej odczekać jeden dzień na krojenie, wtedy jest o wiele lepsze. To ciasto to świetne połączenie smaku słonego ze słodkim.


ok. 450 g krakersów (u mnie 75 szt.) 
skondensowane mleko słodzone w puszce lub gotowa masa kajmakowa 
2 budynie waniliowe bez cukru 
0,5 litra mleka 
4 łyżki cukru 
100 g masła (pół kostki) 
polewa lub tabliczka gorzkiej czekolady 
wiórki kokosowe
  1. Puszkę (zamkniętą) ze skondensowanym mlekiem włożyć do garnka i zalać wodą i gotować przez 2 godziny, uzupełniając wodę, aby puszka była cały czas zanurzona. Kajmak można przygotować dzień wcześniej.
  2. Pół szklanki mleka wymieszać z 2 budyniami a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Następnie zdjąć z ognia i jeszcze gorący budyń zmiksować z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Blachę o wymiarach 25x35cm wyłożyć pergaminem i ułożyć warstwę krakersów.
  4. Na krakersy wylać gorący budyń i przykryć drugą warstwą krakersów.
  5. Następnie rozsmarować kajmak i rozłożyć ostatnią warstwę krakersów.
  6. Przygotować polewę lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią wierzch ciasta. Oprószyć wiórkami kokosowymi.

10 komentarzy:

  1. świetnie wygląda na pewno by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie krakersowe cuda, muszę sobie sprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda idealne. Ma się ochotę wejść w ekran komputera i zabrać kawałek: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebiańskie te Twoje ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega apetycznie i chodzi za mną od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to są te solone krakersy ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo. Od wczoraj przepisuję Pani przepisy. Już w tym roku wypróbuję wszystkie , będąc w swoim nowym domku :) Super Blog :)

    OdpowiedzUsuń