wtorek, 5 marca 2013

Pani Walewska

Znane i lubiane ciasto zwane też pychotką, czyli świetne kruche ciasto z bezą i czarną porzeczką przełożone masą budyniową.


Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek

  • Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na 2 części.

Beza:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Białka ubić na sztywną pianę. 
  • Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. 
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
100-120 g płatków migdałowych

  • Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. 
  • Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. 
  • Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. 
  • Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim; wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego lub waniliowego
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego (można zastąpić łyżką Amaretto)

  • Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
  • Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
  • Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

11 komentarzy:

  1. to chyba jedno z najlepszych ciast (zaraz po sernikach)! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię z orzechami włoskimi - boska jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój kolega robił takie ciacho, było naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowałam, wyszedł super, jak wszystkie Twoje ciasta. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za świetny przepis! :) Krem wyszedł idealny, ciacho wysokie, przepyszne. Jedynie orzechy za bardzo się spiekły na bezie i tak się zastanawiam, jak to zrobić następnym razem... ? Może podpiec kruche z dżemem a po 15 minutach wyłożyć bezę z orzechami?? Pozdrawiam, będę korzystać z Pani bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przez pierwsze 10-15 minut piec z folią aluminiową na wierzchu. Dzięki temu beza tak się nie spiecze.

      Usuń