wtorek, 27 lipca 2010

Kremowy sernik waniliowy

Przepis  pochodzi z bloga kulinarnego www.kwestiasmaku.com
Jest kremowy, wilgotny, puszysty i sypki. Smakował każdemu, kto tylko spróbował. Może trudno uwierzyć, ale TO MÓJ PIERWSZY W ŻYCIU SERNIK :D
 
Spód:  
5 pojedynczych batonów Twix (135 g)  
125 g ciastek Digestive (użyłam zwykłych herbatników)  
50 g masła, roztopionego 

  Masa:  
920 g twarogu trzykrotnie zmielonego  
60 g miękkiego masła  
225 ml śmietany kremówki  
6 jajek  
1 szklanka miałkiego cukru do wypieków  
2 łyżeczki aromatu waniliowego wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii (użyłam 2 cukry waniliowe)  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Spód: Dno formy o średnicy 25 cm wyłożyć folią aluminiową (boki folii wypuścić na zewnątrz formy i zawinąć na górnej krawędzi). Herbatniki zmiksować blenderem lub dokładnie pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i posiekanymi batonami Twix. Masą wyłożyć dno formy. Wstawić do lodówki. Masa: Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa. Wymieszać z masłem i śmietanką. Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić na pianę, pod koniec dodać resztę cukru. Wymieszać twaróg z żółtkami, dodać aromat, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek. Masę serową wyłożyć na przygotowany spód. Przykryć folią aluminiową (jeśli chcemy zachować biały wierzch sernika). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 50 minut, lub nieco dłużej jeśli masa serowa jest bardzo płynna. Po upieczeniu sernik nie będzie całkowicie ścięty (nie piecze się go do "suchego patyczka"), ale nie powinien też być płynny w środku tylko sprężysty. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz formy i włożyć sernik do lodówki na całą noc, bez przykrycia.

1 komentarz: