wtorek, 27 lipca 2010

Pączki Gintera


Pączki mają podobny smak do tych, które kupujemy w cukierniach, mają puszyste i wilgotne ciasto. Idealne na tłusty czwartek. Przepis znalazłam kiedyś na jakimś forum, niestety nie pamiętam jakim, ale podał je pewien cukiernik. Twierdził, że nie dodaje się do pączków soli a mleko zastępuje się wodą, dzięki temu drożdże będą lepiej się rozrastać.

Składniki na ok 60 szt:
1kg mąki
10 jajek
20 dag cukru
13 dag drożdży
0,5 szkl. wody
kostka margaryny
1l oleju
konfitura z dzikiej róży
1 szkl. cukru pudru


Zrobić rozczyn z drożdży i połowy cukru. Jajka roztrzepać na parze z resztą cukru. Jajka mają być ciepłe, ale nie za gorące. Razem wszystko wymieszać, na końcu dodać tłuszcz. Wyrabiać 15 min. Wykrawać pączki literatkami, pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu, żeby pączki się nie przypalały. Po wystygnięciu nadziewać konfiturą specjalną szprycką.
Cukier puder wymieszać z ok 2 łyżkami gorącej wody i posmarować lukrem pączki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz