Na biszkopcie duża warstwa karmelu a w nim znowu zatopione biszkopty. Wszystko to przykryte puszystą bitą śmietaną i posypane czekoladą. Idealne na chwilę zapomnienia o kaloriach.
Biszkopt:
4 jajka
trochę ponad pół szklanki mąki pszennej
trochę ponad pół szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa na wierzch250 ml śmietany 36% (szklanka)
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
kilka kostek czekolady
trochę ponad pół szklanki mąki pszennej
trochę ponad pół szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa na wierzch250 ml śmietany 36% (szklanka)
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
kilka kostek czekolady
1 szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Białka ubić na najwyższych obrotach , dodawać po trochu cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty, dodawać po jednym żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać wymieszane mąkę proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć kawą.
Mleko słodzone gotować 3 godzin w puszce. Następnie połowę już gotowego karmelu wyłożyć na biszkopt. Biszkopty na 1-2 sekundy zamoczyć od góry w kawie i układać na karmelu (uważać, żeby nie przemokły), na to resztę karmelu. Kremówkę ubić na sztywno i dodać cukry, wyłożyć na karmel. Na to zetrzeć czekoladę. Dobrze schłodzić. Najlepsze następnego dnia.
pięknie wygląda i na pewno równie pysznie smakuje. można prośić o wymnary Pani blaszki. z góry dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystkie ciasta piekę w standardowych blaszkach 35x25cm, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń