wtorek, 27 lipca 2010

Biszkopty w toffi

Na biszkopcie duża warstwa karmelu a w nim znowu zatopione biszkopty. Wszystko to przykryte puszystą bitą śmietaną i posypane czekoladą. Idealne na chwilę zapomnienia o kaloriach.


Biszkopt:
4 jajka
trochę ponad  pół szklanki mąki pszennej
trochę ponad pół szklanki cukru
pół  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Masa na wierzch250 ml śmietany 36% (szklanka)
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
kilka kostek czekolady
1 szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej

Białka ubić na najwyższych obrotach , dodawać po trochu cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty, dodawać po jednym żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać wymieszane mąkę proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć kawą.


Mleko słodzone gotować 3 godzin w puszce. Następnie połowę już gotowego karmelu wyłożyć na biszkopt. Biszkopty na 1-2 sekundy zamoczyć od góry w kawie i układać na karmelu (uważać, żeby nie przemokły), na to resztę karmelu. Kremówkę ubić na sztywno i dodać cukry, wyłożyć na karmel. Na to zetrzeć  czekoladę. Dobrze schłodzić. Najlepsze następnego dnia.

2 komentarze:

  1. pięknie wygląda i na pewno równie pysznie smakuje. można prośić o wymnary Pani blaszki. z góry dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie ciasta piekę w standardowych blaszkach 35x25cm, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń