Biszkopt kakaowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 - 25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy
Polewa:
2 czekolady (20 dag) _1 mleczna i 1 gorzka
12,5 dag margaryny (pół kostki)
Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
musi być pyszne, hmm... ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńW planach mam zrobić to w sobotę :)
OdpowiedzUsuńdodając margarynę zamiast masła mam dać 250g czy 200g?
OdpowiedzUsuńproszę kierować się wskazaną wagą, czyli 200g :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i jest wyśmienite. Polecam. Dziękuję za przepis.:)
OdpowiedzUsuńprzepis jest beznadziejny bleeeeee
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie, co w nim beznadziejnego, bo taki komentarz jest zbyt lakoniczny
OdpowiedzUsuńPrzepis jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest świetny! Ciasto zrobiłam w tortownicy, całość oblałam czekoladą i wyszło super! Rzeczywiście, po kilku godzinach w lodówce Bounty przeszedł wszystkimi warstwami i smakował genialnie, więc warto było czekać. Dziękuję za przepis! I polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis! zrobiłam na dzień taty z racji tego, że uwielbia bounty:D dodałam jeszcze więcej cukru bo jest wielbicielem wszystkiego, co słodkie:D wyszło super! :)
OdpowiedzUsuńzapomniałam dodać ze dodałam tylko 100g masła do wiórek a i tak było świetne:D
OdpowiedzUsuńA nie powinno być 20 g a nie 20 dkg? bo moja masa kokosowa wyszła tak sucha że hohohoho
OdpowiedzUsuńPodana ilość jest prawidłowa, 20 dag czyli 200g. Jeśli masa byłaby luźniejsza, to by się rozleciała.
OdpowiedzUsuńZrobiłam masę według przepisu i niestety pomimo gotowania 25minut masa była za rzadka...musiałam ją przecedzić przez sitko...
OdpowiedzUsuń