wtorek, 27 lipca 2010

Bounty

Jeśli lubisz baton Bounty, to musisz spróbować tego ciasta, bo smakuje identycznie.

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 - 25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy


Polewa:
2 czekolady (20 dag) _1 mleczna i 1 gorzka
12,5 dag margaryny (pół kostki)




Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą jeszcze ciepłą polać na ciasto. Dobrze schłodzić, przynajmniej na kilka godzin, aż stężeje.



14 komentarzy:

  1. musi być pyszne, hmm... ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W planach mam zrobić to w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dodając margarynę zamiast masła mam dać 250g czy 200g?

    OdpowiedzUsuń
  4. proszę kierować się wskazaną wagą, czyli 200g :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam i jest wyśmienite. Polecam. Dziękuję za przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis jest beznadziejny bleeeeee

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawi mnie, co w nim beznadziejnego, bo taki komentarz jest zbyt lakoniczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis jest świetny! Ciasto zrobiłam w tortownicy, całość oblałam czekoladą i wyszło super! Rzeczywiście, po kilku godzinach w lodówce Bounty przeszedł wszystkimi warstwami i smakował genialnie, więc warto było czekać. Dziękuję za przepis! I polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny przepis! zrobiłam na dzień taty z racji tego, że uwielbia bounty:D dodałam jeszcze więcej cukru bo jest wielbicielem wszystkiego, co słodkie:D wyszło super! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapomniałam dodać ze dodałam tylko 100g masła do wiórek a i tak było świetne:D

    OdpowiedzUsuń
  11. A nie powinno być 20 g a nie 20 dkg? bo moja masa kokosowa wyszła tak sucha że hohohoho

    OdpowiedzUsuń
  12. Podana ilość jest prawidłowa, 20 dag czyli 200g. Jeśli masa byłaby luźniejsza, to by się rozleciała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam masę według przepisu i niestety pomimo gotowania 25minut masa była za rzadka...musiałam ją przecedzić przez sitko...

    OdpowiedzUsuń