poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pijany rodzynkowiec

To ciasto przeznaczone jest tylko dla dorosłych, ponieważ ma w sobie dużo alkoholu. Jest mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach. Co prawda jest dość pracochłonne i kosztowne ale co najlepsze, okazało się hitem wśród rodzinki. Niestety może ciasto nie zachwyca wyglądem na zdjęciu, ale był to jeden z ostatnich kawałków jaki udało mi się sfotografować :)



Masa kakaowa:

  • ½ szkl. wody
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szkl oleju

Ciasto kakaowe:

  • 5 jaj
  • ½ szkl cukru
  • 1 ½ szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ww. masa kakaowa

Krem budyniowo – czekoladowy

  • 200g miękkiego masła
  • 2 budynie bez cukru
  • 600ml mleka (ok. 2,5 szklanki)
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

Polewa rodzynkowo-czekoladowa

  • 400g rodzynek drobnych 
  • 350ml wódki lub rumu
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100g masła

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 300g)
  • poncz do nasączenia: wódka i woda w proporcji 1:1
  • aromat rumowy (jeśli używamy w przepisie wódki zamiast rumu)


Dzień przed przygotowaniem ciasta zalać rodzynki alkoholem i pozostawić na około dobę. W tym czasie upiec również ciasto kakaowe. Zagotować wszystkie składniki na masę kakaową i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmniejszyć obroty, dodawać po 1 żółtku. Potem wlewać powoli ostudzoną masę kakaową a na końcu mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Przelać do blachy o wymiarach 25 x 35cm. Piec 45 min w temp 175 st. (grzałka góra i dół).

Następnego dnia przygotować krem czekoladowy. Ugotować budyń zgodnie zaleceniami na opakowaniu, jednak pamiętając, że ilość mleka zmniejszyć z litra na 600ml. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia (można przykryć folią aby wierzch budyniu nie wysechł). 2 tabliczki czekolady (200g)  rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce przestudzony budyń. Miksować kilka minut. Jeśli krem budyniowy będzie za rzadki, można wstawić go do lodówki na pół godziny. Rozpuszczoną czekoladę dodawać miksując do kremu i dokładnie wymieszać, uważając aby krem nie zwarzył się. 

Ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.
Rodzynki odsączyć z alkoholu. Z pozostałej wódki zrobić poncz dodając taką samą ilość wody i kilka kropli aromatu rumowego. 

Pierwszą część nasączyć ponczem i posmarować połową powideł śliwkowych. Nałożyć połowę kremu czekoladowego i przykryć drugim blatem ciasta. Czynność powtórzyć z resztą powideł i kremu. Przykryć trzecią częścią ciasta. 

Przygotować polewę rodzynkowo - czekoladową. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Polewę wylać równomiernie na ciasto. Schłodzić w lodówce. Kroić najlepiej następnego dnia. 

* Inspiracją jest przepis ze strony Gotowaniecieszy, który został przeze mnie zmodyfikowany. 

2 komentarze:

  1. Hej!

    Zapraszam do mnie :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś dla siebie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uch, alkohol i ciasta to moje dwie ulubione rzeczy, trafiłaś w sedno zainteresowań. Przestrzegam tylko przed tym co zrobiła ostatnio moja babcia, która do nasączania ciasta zamiast wódki użyła spirytusu. Było.... ciekawie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń