sobota, 26 grudnia 2020

Piernik z powidłami i czekoladą

Korzenny smak przyprawy piernikowej przełamany kwaskowymi powidłami i deserową czekoladą to dla mnie idealne połączenie w pierniku. 


Składniki na 2 keksówki 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu płynnego (340g)
  • 1 szklanka maślanki 
  • 2 łyżki czubate przyprawy do piernika (2 op.)
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 120 g roztopionego masła
Dodatkowo:
  • 500-600 g powideł śliwkowych (2 małe słoiczki)
  • 180 g czekolady 60-70% kakao
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • bakalie do posypania np. posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, płatki migdałów
  1. Suche składniki wymieszać ze sobą i przesiać. 
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy masa zwiększy swoją objętość, wlewać powoli miód, następnie nie przestając ubijania wlać przestudzone masło i maślankę. 
  3. Wyłączyć mikser i dodać przesiane suche składniki. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. 
  4. Masę wylać po równo na 2 keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka góra dół) i piec 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. 
  5. Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Czekoladę połamać na kostki i wrzucić do małej miski. Gdy śmietana zacznie wrzeć, zalać nią czekoladę. Pozostawić tak na kilka minut następnie wymieszać dokładnie różgą kuchenną do powstania jednolitej gładkiej i błyszczącej polewy. Odstawić do wystudzenia. 
  6. Upieczony piernik wystudzić i przewrócić spodem do góry. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami, którymi również posmarować cienko cały wierzch i boki piernika.  Odstawić piernik do lodówki na ok godzinę. 
  7. Posmarować piernik ze wszytskich stron czekoladą i obsypać górę bakaliami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz