Korzenny smak przyprawy piernikowej przełamany kwaskowymi powidłami i deserową czekoladą to dla mnie idealne połączenie w pierniku.
Składniki na 2 keksówki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu płynnego (340g)
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki czubate przyprawy do piernika (2 op.)
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody
- 120 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 500-600 g powideł śliwkowych (2 małe słoiczki)
- 180 g czekolady 60-70% kakao
- 200 g śmietany kremówki 30%
- bakalie do posypania np. posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, płatki migdałów
- Suche składniki wymieszać ze sobą i przesiać.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy masa zwiększy swoją objętość, wlewać powoli miód, następnie nie przestając ubijania wlać przestudzone masło i maślankę.
- Wyłączyć mikser i dodać przesiane suche składniki. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną.
- Masę wylać po równo na 2 keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka góra dół) i piec 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
- Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Czekoladę połamać na kostki i wrzucić do małej miski. Gdy śmietana zacznie wrzeć, zalać nią czekoladę. Pozostawić tak na kilka minut następnie wymieszać dokładnie różgą kuchenną do powstania jednolitej gładkiej i błyszczącej polewy. Odstawić do wystudzenia.
- Upieczony piernik wystudzić i przewrócić spodem do góry. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami, którymi również posmarować cienko cały wierzch i boki piernika. Odstawić piernik do lodówki na ok godzinę.
- Posmarować piernik ze wszytskich stron czekoladą i obsypać górę bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz