wtorek, 8 grudnia 2020

Muffinki z czekoladą

Najszybszy przepis na babeczki jaki mógłby być. Przygotowanie ich nie wymaga miksera. W 40 minut będą gotowe. Wyjdzie 12 muffinek.


Składniki suche:

* 300g mąki pszennej tortowej
* 100g cukru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
* 2 jajka
* 100 ml oleju roślinnego
* 150 ml wody (najlepiej gazowanej)

Dodatkowo:
* 100g posiekanej czekolady deserowej lub groszków czekoladowych

Składniki mokre i suche wymieszać w dwóch osobnych miskach. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać rózgą tylko do połączenia składników. Wrzucić posiekaną czekoladę (troszkę można odłożyć na posypanie wierzchu). Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Rozłożyć ciasto na 12 babeczek. Posypać pozostałą czekoladą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół) i piec 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz