- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajko
Masa jabłkowa:
- 12 dużych jabłek (2,5-3 kg)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 opakowania kisielu cytrynowego
- niepełna szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
- Składniki na ciasto posiekać i dokładnie wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i cynamon. Smażyć kilkanaście minut aż jabłka puszczą sok. Pod koniec smażenia dodać kisiel (proszek) i dokładnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na innym papierze na wymiar dna blachy i przykryć nią jabłka.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
- Przygotować lukier wymieszając wszystkie skłądniki. Wylać na gorące upieczone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz