sobota, 22 czerwca 2013

Lody piernikowe

Pierniki zazwyczaj kojarzą się z zimą i świętami. Ale tym razem będą w wydaniu na zimno, z lodami. 



Składniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1 łyżka rumu
1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
1 szklanka pokruszonych drobno pierniczków

  • W garnuszku z grubym dnem wymieszać 1 szklankę mleka, 1 szklankę śmietany kremówki, cukier, przyprawę korzenną. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
  • Żółtka ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia (masa od razu się zwarzy). 
  • Zdjąć z palnika, dolać resztę mleka, kremówki, rum, wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
  • Do maszyny do lodów wlać schłodzoną mieszankę, wsypać okruszki pierniczków i dalej postępować według instrukcji producenta maszyny.


Lody można również przygotować bez maszyny do lodów

  • Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce. 
  • Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.


* Jeśli lody mocno się zamrożą, wyjąć z zamrażarki na pół godziny przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu: http://makebakingeasier.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Te lody muszą być przepyszne... i te pierniczki w środku, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi w brzuchu zaburczało, jak czytałam ten przepis! :) Zakasam rękawy i idę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie piernikowe lody muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie zjadanym takie. Nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń