środa, 17 lipca 2013

Lody truskawkowe z wanilią

Troszkę spóźniłam się z dodaniem tego przepisu, bo sezon truskawkowy już za nami, ale z powodzeniem możecie wykorzystać truskawki mrożone. Lody z przepisu dorotus wychodzą przepyszne!!


Składniki na około 1,5 litra lodów:
1 szklanka pełnego mleka
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
6 żółtek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
500 g truskawek, odszypułkowanych
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

  • Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.
  • Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę, pastę waniliową lub ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
  • W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły.
  • Natychmiast dodać puree z truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.
  • Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.


Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz