wtorek, 9 lutego 2016

Sernik z musem czekoladowym


Składniki na spód:
  • 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo
  • 30 g masła, roztopionego
  1. Ciastka (w całości) i masło wrzucić do kielicha blendera lub malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
  3. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. 
  3. Gotową masę serową przelać na spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
  4. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.

Składniki na mus czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 3 łyżki wody
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia.
  2. W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana.
  3. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia (lub zmiksować mikserem). Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać.
  4. W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.
  5. Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).
  6. Przed podaniem na sernik zetrzeć na tarce kilka kostek czekolady.

* Pieczenie w kąpieli wodnej polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz