wtorek, 9 września 2014

Ryż curry z kurczakiem i warzywami

To pyszne sycące danie w orientalnym stylu, którego piękne kolory zachęcą do jedzenia każdego.  



Składniki na 4 porcje:

  • 2 woreczki ryżu 
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • por (jaśniejsza część o długości 10 cm)
  • garść posiekanej włoszczyzny (można użyć mrożonej włoszczyzny posiekanej już w paski)
  • garść zielonego groszku (np. mrożonego)
  • garść kukurydzy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 łyżki curry
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  1. Wodę na ryż zagotować, posolić i dodać 2 łyżeczki curry. Na wrzątek wrzucić ryż i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  2. Kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski. 
  3. Cebulę i por pokroić w piórka
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, por i cebulę. Dodać 2 łyżki curry i trochę soli.
  5. Paprykę również pokroić w paski i dodać do kurczaka.
  6. Wrzucić mrożoną włoszczyznę i do wszystkiego wlać ok. pół szklanki wody. 
  7. Dusić wszystko przez ok 15-20 min. 
  8. Pod koniec gotowania dodać zielony groszek i kukurydzę i pokrojony czosnek. 
  9. Przyprawić pieprzem.
  10. Danie można podać na 2 sposoby. Pierwszy to jak na zdjęciu - ugotowany ryż układamy na brzegi talerza i na środku dajemy farsz z kurczakiem i warzywami. Drugi sposób, chyba nawet lepszy to wszystko razem wymieszać. 
Przepis własny



42 komentarze:

  1. Mmm.. zaraz pędzę do sklepu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dziś moje ulubione danie, przefantastyczny smak, super przepis choć robiłam większość na "oko" super ze go znalazłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo dobry. Nie koniecznie trzeba gotować ryż w woreczku, ja robiłam sypki prosto na wodę. Świetnie smakuje też bez kukurydzy i groszku. Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast włoszczyzny polecałbym mieszankę chińską ( z niezbyt dużą ilością marchwi ) , łyżeczkę sosu sojowego w trakcie duszenia najlepiej jasnego , papryczki chili lub inne ostre oraz kilka kropelek oleju sezamowego pod koniec duszenia i mamy naprawdę wykwintne danie. Anula dzięki za wspaniały przepis ,wszystkie chińskie knajpy powinny tak to robi. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne danie na dzisiaj! Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przed chwilą skorzystałam z przepisu, tylko bez groszku i kukurydzy. Obiad wyszedł na prawdę pyszny mniam ☺ Dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobre ale ze zwykłym ryżem, bez carry było by lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmmmm....kurczak curry bez curry? Wtedy to tylko kurczak z warzywami :) rozumiem, że nie każdy lubi curry, ale takie komentarze, że bez tego czy tamtego byłoby lepsze są moim zdaniem nie taktowne.....
    A przepis prosty i szybki :) oraz wyśmienity.
    UgotowanaNaTwardo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobre danie. Podobnie jak jedna z poprzedniczek nie dałam kukurydzy ani groszku. Rodzinie bardzo smakowało. Przepisy są wyśmienite, z przyjemnością będę tu zaglądać i urozmaicać moje menu. Brawo Anula, wrzucam Cię do ulubionych ;-) MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robie nieco inaczej gotuje ryż normalnie bez niczego a natomiast farsz to kupuje warzywa na patelnie dusze z odrobina wody i oleju w garnku doprawiam curry, solą i pieprzem a kurczaka smaze z przyprawa do mięs Knorr i wtedy wrzucam go do warzyw i na koniec dodaje ryz do fałszu mieszam i gotowe. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robie nieco inaczej gotuje ryż normalnie bez niczego a natomiast farsz to kupuje warzywa na patelnie dusze z odrobina wody i oleju w garnku doprawiam curry, solą i pieprzem a kurczaka smaze z przyprawa do mięs Knorr i wtedy wrzucam go do warzyw i na koniec dodaje ryz do fałszu mieszam i gotowe. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze mogę zdradzić inny przepis na zapiekanke makaronowa. Potrzebujemy: makaron rureczki takie male z biedronki 2x,2 puszki kukurydzy, 500g pieczarek, sos do spaghetti,ser, sól i pieprz.
    Najpierw gotujemy makaron, później kroimy w kostkę pieczarki lub jak kto woli i tez gotujemy do miękkości. Odcedzamy wrzucamy makaron i pieczarki do dużej miski, następnie Odcedzamy kukurydzę i też wrzucamy do miski, następnie ser żółty scieramy na tarce i dodajemy trochę do miski z pozostałymi składnikami do tego wszystkiego dodajemy sos spaghetti przyprawiamy solą i pieprzem a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i posypujemy reszta startego sera. Wkladkamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30minut. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    4. Proszę mi tu nie wykładać o dobrym wychowaniu!! Kultury trzeba wymagać z obu stron, natomiast jeśli spotykam się z niektórymi komentarzami to nie będę tego tolerować. I ja zdecyduję czy mi przystoi czy nie!!

      Usuń
  15. Można np. zrobić to do lunchboxu i zjeść w pracy na zimno ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, wtedy polecam wymieszać wszystkie składniki, aby ryz nie wysechł.

      Usuń
  16. Właśnie zrobiłam ten przepis, mniam mniam, pychotka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobre danie☺️ zamiast wloszczyzny dodałam mieszankę meksykańską z Hortexu. Zawsze do takich dań dodaję tę mieszankę i wychodzi super!

    OdpowiedzUsuń
  18. A ryż też wymieszać z curry że taki żółty jest ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu curry podczas gotowania ryż robi się żółty.

      Usuń
  19. Bardzo smaczne, ja dalem mniej cebuli i pora. I nie dolewalem wody bo mieso i wazywa puscily.
    Pychota. Na nastepny raz dodam troche pikanterii.

    OdpowiedzUsuń
  20. Super, wróć do dodawania przepisów Proszę!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Naprawdę pyszne danie! Zrezygnowałam jedynie z groszku i kukurydzy, bo nie miałam, ale naprawdę aromatyczne i syte jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  22. super pomysł :) wygląda smakowicie ;) dziś spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka.zamiast wloszczyzny uzylem miszanki chinskiej , dodalem troche sosu sojowego pod koniec duszenia i troche przyprawy do dan chinskich. Wyszlo mega smaczne danie. od jakiegos czasu dla mojej rodziny jedno z ulubionych dan. dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  24. super jest pozwala mi utrzymac kalorie jak na silke smigam / robur z siemianowic

    OdpowiedzUsuń
  25. betflix convenient comfortable to use for the era of รีวิวเกมส์

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja uważam że obecnie najlepszą wrózką w polsce jest Alicja
    wróżbę online można zamówić szybko i bezpiecznie na stronie wróżka online
    Wykonuje również rytualy miłosne, naprawe zwiazku i powrót osoby na której nam zależy.
    Ja zawsze zamawiam na stronie http://wrozkaalicja.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Zauważyłem, że zdjęcie tej potrawy jest umieszczone na fb firmy Credens Radzionków, Zdjęcie jest tam umieszczone pewnie bez Pani zgody, ponieważ ucięto znak wodny z adresem bloga, złodziejstwo trzeba tępić...

    OdpowiedzUsuń
  28. Uprawiam kulturystykę i jestem na redukcji, właśnie przygotowałem 6 porcji tego dania w wersji "Fit" , 50g ryzu, 100g kurczaka, 5g oleju do smażenia + po 25g groszku i kukurydzy i reszta warzyw z przepisu. Super smak i dobre makro ;) (397kcal, Białko:33g, Węgle: 43g, tłuszcz:9g)

    OdpowiedzUsuń
  29. Super przepis. Można go też zmienić na bardziej light np. nie używając takiej ilości oleju. Można też zrobić sos z mleka kokosowego light. W wersji FIT będzie miał mniej kalorii, a będzie równie aromatyczny dzięki curry.

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepyszne, zrobiłam, nawet dzieciaki zjadły, fajny pomysł z tą włoszczyzną. Kiedyś robiłam ale bez. Zawsze to sposób żeby przemycić więcej warzyw :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń